Ministrul de Externe luxemburghez cere excluderea Ungariei din UE

Ministrul luxemburghez de Externe a afirmat, într-un interviu cu un ziar german, că singura cale pentru a proteja valorile UE este excluderea Ungariei din bloc. Comentariile sale s-au referit la tratamentul aplicat imigranţilor de către guvernul ungar.
Refugiaţii stau în faţa unei bariere la graniţa sârbo-ungară, în apropiere de satul Hordos din Serbia, 15 septembrie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.09.2016

Ediţia de marţi a ziarului german Die Welt a inclus un interviu cu ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, care a cerut ca Ungaria să fie “temporar sau, în cel mai rău caz, permanent” exclusă din Uniunea Europeană.

“Nu putem accepta ca valorile fundamentale ale Uniunii Europene să fie încălcate masiv”, a susţinut Asselborn în articol. “Toţi cei care, precum Ungaria, construiesc garduri împotriva refugiaţilor de război sau care încalcă libertatea presei sau independenţa sistemului justiţiei”, ar trebui să fie excluşi, a adăugat aceasta.

Ungaria a fost unul dintre cei mai puternici critici europeni în ceea ce priveşte acceptarea refugiaţilor din zone de conflict precum Siria. Ţara condusă de premierul Viktor Orban a luat câteva măsuri pentru a ţine refugiaţii departe, inclusiv construirea unor garduri de-a lungul graniţelor sale.

Asselborn a precizat că refugiaţii sunt trataţi “aproape la fel de rău precum animalele” şi că toţi cei care ar încerca să treacă de gardul ungar s-ar putea confrunta cu condiţii chiar mai rele.

“Ungaria se află la un pas mic de a ordona împuşcarea refugiaţilor”, a adăugat Asselborn.

În doar câteva zile, liderii UE se vor întâlni în Bratislava în cadrul unui summit privind viitorul Uniunii Europene, în special după decizia Marii Britanii de a ieşi din bloc.

Pe baza reglementărilor UE, o naţiune poate fi suspendată din bloc după un vot unanim al celorlalte ţări din bloc. Asselborn a făcut apel ca aceste reguli să fie regândite, iar un vot unanim să nu mai fie necesar.

Un raport publicat în luna iulie de Human Rights Watch a evidenţiat ceea ce a numit “tratamente crude şi violente” împotriva refugiaţilor care intră în Ungaria fără permisiunea autorităţilor ţării. Bărbaţi, femei şi copii au fost “bătuţi cu brutalitate şi forţaţi să treacă înapoi graniţa”.

Ungaria a fost prima ţară din UE care a blocat intrarea refugiaţilor în Europa, iniţial prin ridicarea unui gard de-a lungul graniţei cu Serbia în septembrie 2015 şi apoi prin blocarea unui pasaj dinspre Croaţia în octombrie 2015. În plus, Ungaria a adoptat noi legi pentru pedepsirea intrării ilegale în ţară sau a vandalizării gardurilor de frontieră. Aceste măsuri au dus la aproximativ 3.000 de condamnări în procese la foc automat, majoritatea rezultând în ordine de expulzare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor