Europa aproape de limitele capacităţii sale de a primi noi valuri de imigranţi
alte articole
Europa este “aproape de limitele” capacităţii sale de a accepta noi valuri de refugiaţi, a afirmat în weekend preşedintele Consiliului European Donald Tusk, cerând comunităţii internaţionale să împartă povara.
“Capabilitatea practică a Europei de a găzdui noi valuri de refugiaţi, fără a menţiona imigranţii economici ilegali, se apropie de limite”, a declarat el la o conferinţă de presă care a avut loc la summitul G20 din China.
Un flux constant de refugiaţi a pătruns în Europa în ultimul an, majoritatea lor provenind din Siria, care este zguduită de un sângeros război civil.
Chestiunea imigranţilor a devenit un subiect fierbinte pentru liderii regiunii în condiţiile în care o serie de atacuri teroriste islamiste şi un sentiment anti-globalizare tot mai puternic au creat un mediu mai neospitalier pentru cei care fug de conflictul sirian.
Intens mediatizata tragedie a unui băieţel sirian de doar 3 ani care s-a înecat în 2015 a calmat temporar ostilitatea faţă de imigranţi, după ce fotografiile cu cadavrul său pe o plajă elenă au devenit rapid o imagine emblematică a suferinţei prin care trec imigranţii şi refugiaţii în călătoriile lor.
Germania şi-a deschis graniţele în faţa refugiaţilor, iar voluntari de pe cuprinsul Europei s-au îngrămădit în staţiile de tren şi la punctele de trecere ale frontierelor pentru a-i primi pe cei care fug de război şi sărăcie.
Dar la scurt timp a urmat o schimbare majoră a acestei situaţii. Graniţele externe ale Uniunii Europene au fost controlate tot mai intens, aşa numita rută Balcanică a imigranţilor a fost închisă şi sentimentul anti-migraţie a crescut din nou.
Tusk a declarat că există 65 milioane de oameni strămutaţi în lume şi “comunitatea G20 ar trebui să îşi mărească partea de răspundere”.
“Avem suficient spaţiu pentru ca toate părţile să discute aceste probleme, inclusiv China”, a declarat Tusk, făcând apel la asistenţă financiară şi ajutoare de dezvoltare pentru ţările de unde provin migranţii. “Doar eforturile globale vor fi capabile să obţină rezultate”.
Comentariile recente ale liderilor din Germania şi Italia au semnalat o înăsprire a atitudinilor privitoare la modul de soluţionare a crizei refugiaţilor, care remodelează politica europeană.
În luna martie, Uniunea Europeană şi Turcia au semnat un controversat acord pentru reducerea fluxului de imigranţi spre Europa. Conform acordului, Turcia ar trebui să primească câteva miliarde de euro pentru întreţinerea celor peste 2 milioane de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul său şi să accepte imigranţii ilegali returnaţi din Grecia. În plus, UE trebuie să accelereze discuţiile privind aderarea Turciei la bloc şi să ridice vizele pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească în Europa. Totuşi, acordul întâmpină probleme în privinţa implementării sale şi Turcia a ameninţat de mai multe ori că s-ar putea retrage din înţelegere dacă nu îi sunt satisfăcute cererile.