Merkel recunoaşte că a făcut greşeli în politica privind refugiaţii

Germania şi alte ţări din Uniunea Europeană au închis ochii prea mult timp la criza refugiaţilor care apărea la graniţele externe ale UE, a declarat cancelarul Angela Merkel într-un interviu acordat Sueddeutsche Zeitung.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

"Chiar şi noi germanii am ignorat problema prea mult timp. Deja în 2004 şi 2005 au venit mulţi refugiaţi, şi am lăsat Spania şi alte state de la graniţele externe ale UE să se descurce singure cu ea. După ce am preluat mulţi refugiaţi în timpul războaielor din fosta Iugoslavie, am fost foarte fericiţi că acum mai ales alţii aveau de gestionat această problemă, dar nu merge aşa", a afirmat ea. Mai mult, Germania a respins atunci şi redistribuirea proporţională a refugiaţilor.

Merkel a subliniat totodată că Germania nu a susţinut întărirea Agenţiei europene de apărare a frontierelor, Frontex, pe motiv că ar fi fost o încălcare a suveranităţii statelor membre ale UE. "Am spus că ne vom ocupa de problemă la aeroporturile noastre, din moment ce nu avem graniţă externă a UE. Însă acest lucru nu funcţionează", a afirmat ea.

Cancelarul, care se află la al treilea mandat, a mai atras atenţia că problema refugiaţilor va fi una pe termen lung. "Nu am abordat problema în mod corespunzător. Asta este valabil şi în privinţa protecţiei graniţei externe a spaţiului Schengen", a declarat Merkel.

Ea a mai afirmat că UE trebuie să-şi îmbunătăţească cooperarea şi să sporească substanţial ajutorul de dezvoltare pentru ţările din Africa, dar şi pentru Turcia şi alte state din regiuni cu probleme.

Pe de altă parte, Merkel a respins asocierea automată dintre migranţi şi terorism. "Este pur si simplu incorect să spui că terorismul a venit odată cu refugiaţii. Se afla deja aici în numeroase forme şi existau diferiţi potenţiali atacatori pe care noi îi urmăream", a precizat ea. Cancelarul a subliniat totuşi că după ultimele atentate, este ”total de înţeles că au apărut neliniştea şi teama” şi a recunoscut că printre refugiaţi există şi persoane care n-au venit cu intenţii bune, ceea ce face integrarea o mare provocare.

Întrebată de celebra afirmaţie ”Wir schaffen das"(Vom reuşi), Merkel a spus că nu a crezut că aceasta va avea un asemenea impact, dar că a făcut-o din ”convingerea profundă şi conştientizarea faptului că avem de-a face cu o sarcină mare şi deloc uşoară”.
În opinia ei, integrarea de sute de mii de refugiaţi nu va modifica totuşi foarte puternic Republica Federală.

”Germania va rămâne Germania, cu tot ce ne este drag şi scump. Valorile şi principiile care fac ţara noastră atractivă nu vor dispărea. Ele se reflectă în liberalitatea noastră, democraţia noastră, statul de drept şi angajamentului faţă de economia socială de piaţă”, a concluzionat Merkel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe