Trump îl “pedepseşte” pe Putin cu noi sancţiuni în cazul Skripal
alte articole
În ziua în care activele ruseşti au înregistrat pierderi semnificative după divulgarea textului unor propuse sancţiuni strivitoare ce sunt evaluate de Senatul SUA – afectând rubla, acţiunile şi obligaţiunile ruseşti – administraţia Trump a anunţat, miercuri, că va lovi Rusia cu noi sancţiunil pentru a pedepsi guvernul preşedintelui Vladimir Putin pentru presupusa implicare într-un atac cu gaz toxic desfăşurat în 4 martie pe teritoriul Marii Britanii împotriva fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Pe când Skripal şi fiica sa au supravieţuit atacului atribuit agentului neurotoxic rusesc Noviciok, în schimb o femeie britanică a murit şi partenerul ei s-a îmbolnăvit grav după ce au intrat în contact cu aceeaşi substanţă la doar câţiva km distanţă de oraşul în care a avut loc atacul din luna martie, şi anume Salisbury.
Departamentul de Stat al SUA a susţinut într-o declaraţie că, pe baza Legii din 1991 privind controlul armelor chimice şi biologice şi eliminării mijloacelor de război, s-a concluzionat că Rusia a folosit “arme chimice sau biologice, încălcând dreptul internaţional, sau a folosit arme chimice sau biologice letale împotriva propriilor cetăţeni”.
Până acum nu au fost publicate dovezi care să confirme implicarea Rusiei, însă autorităţile britanice şi americane speră că publicul va accepta concluzia doar pe baza încrederii.
Drept urmare, secretarul de stat american Mike Pompeo a semnat o hotărâre care susţine că Rusia a încălcat dreptul internaţional prin otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale. Deşi la câteva zile după acel incident, SUA s-a alăturat unor ţări europene acuzând public Moscova de implicare, administraţia preşedintelui Donald Trump nu a emis niciodată o hotărâre oficială care să declanşeze sancţiuni automate pe baza unei legi americane vechi de câteva decenii privind armele chimice.
Acesta este cel de-al doilea răspuns al SUA la presupusul amestec rusesc în atacul cu acest agent toxic: în luna martie, Washingtonul a expulzat 60 de diplomaţi ruşi ca parte a unei acţiuni comune cu aliaţii la acel incident. Rusia a răspuns prin evacuarea unui număr egal de diplomaţi americani de pe teritoriul său.
Departamentul de Stat a precizat că noile sancţiuni urmează să intre în vigoare aproximativ în 22 august, însă nu a detaliat ce prevăd acestea. Potrivit unor rapoarte media separate, sancţiunile vor veni în două tranşe: prima tranşă va interzice licenţele de export către Rusia pentru produse sensibile vizând securitatea naţională; a doua tranşă ar putea reduce relaţiile diplomatice, ar putea suspenda capabilitatea celei mai mari companii aeriene ruseşti Aeroflot de a opera zboruri către SUA şi ar putea suspenda aproape toate exporturile şi importurile.
Valoarea rublei a scăzut în continuare după publicarea acestor informaţii, pierzând miercuri peste 3,3%.
După cum a raportat NBC, “decizia ar putea întări afirmaţia preşedintelui Donald Trump că, în ciuda zgomotului făcut de ancheta [procurorului special Robert] Mueller, pe care o numeşte o vânătoare de vrăjitoare, administraţia sa a fost dură în practică faţă de Moscova şi a lovit cu putere când a fost necesar”.
Unii analişti consideră că Trump ar putea încerca să reintre în graţiile lui Mueller, sau a publicului american, întrucât preşedintele a lansat val după val de sancţiuni împotriva Rusiei, care aparent şi-ar demonstra nevinovăţia în ancheta desfăşurată de procurorul special cu privire la presupusa colaborare între campania lui Trump şi Kremlin pentru a interfera cu alegerile prezidenţiale din 2016.