Ministrul danez al Apărării acuză Rusia că i-a hăckuit ministerul timp de 2 ani

Rusia a hackuit Ministerul danez al Apărării şi a obţinut acces la emailurile angajaţilor în 2015 şi 2016, a declarat ministrul danez, duminică, publicaţiei Berlingske.
Ministrul danez al apărării, Claus Hjort Frederiksen. (Ole Jensen/Corbis/Getty images)
Andrei Popescu
25.04.2017

Remarcile au fost făcute într-un moment în care mai multe state occidentale, inclusiv SUA, Franţa şi Marea Britanie, au acuzat Rusia de lansarea unor atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa alegerile – acuzaţii pe care Moscova le-a respins în repetate rânduri ca fiind nefondate.

Un raport al Unităţii pentru securitate cibernetică a Serviciului danez pentru Apărare şi Informaţii, a susţinut că “un jucător străin” ar fi spionat autorităţile daneze şi ar fi obţinut acces la documente nesecretizate.

Raportul nu a numit ţara aflată în spatele spionajului cibernetic, dar ministrul danez al Apărării, Claus Hjort Frederiksen, a declarat publicaţiei Berlingske că s-a referit la Rusia.

“Atacul are legătură cu serviciile de informaţii sau cu elemente centrale din guvernul rus şi este vorba de o luptă constantă pentru a-i ţine la distanţă”, a declarat Frederiksen publicaţiei.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului danez al Apărării a confirmat că ministrul a fost citat corect, dar a precizat că acesta nu va oferi alte detalii pe moment.

Frederiksen a mai declarat pentru Berlingske că este posibil ca atacul să fi avut loc din cauza securităţii insuficiente în cazul emailurilor care conţineau materiale nesecretizate, aspect care a fost îmbunătăţit.

Grupul din spatele atacului a folosit numele de APT28 sau Fancy Bear, unul dintre cele două grupuri care aparent ar fi obţinut acces ilegal la emailurile democraţilor americani în timpul campaniei prezidenţiale din SUA de anul trecut, potrivit Berlingske.

Frederiksen a susţinut în luna ianuarie că Danemarca intenţionează să îşi mărească cheltuielile militare ca răspuns la desfăşurarea de rachete ruseşti în regiunea Baltică, mişcare considerată ca fiind o ameninţare.

La rândul său, ministrul polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, a declarat pentru Euractiv.com în iunie 2016 că Rusia a desfăşurat un atac cibernetic asupra Ministerului polonez al Apărării şi a furat numerele de telefon ale unui număr de 10.000 de soldaţi polonezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor