Presupus hacker rus arestat în Spania. Posibile legături cu hackuirea campaniei prezidenţiale din SUA

Autorităţile spaniole l-au arestat pe expertul rus în IT Piotr Levaşov în Barcelona, aparent pe baza unui mandat american. Potrivit unor rapoarte neconfirmate, arestarea lui a fost asociată cu atacurile cibernetice din timpul campaniei prezidenţiale din SUA de anul trecut.
(Captură Foto)

Piotr Levaşov, în vârstă de 36 de ani, care a fost arestat de Poliţia spaniolă în timp ce se afla în vacanţă în Spania, este suspectat de comiterea unor infracţiuni legate de hacking şi este căutat de SUA, conform rapoartelor media din weekend. Telefonul său mobil a fost, de asemenea, confiscat.

Soţia lui Levaşov, Maria, a declarat pentru Russia Today că a discutat cu mai mulţi oficiali spanioli după arestarea presupusului hacker. Aceştia au menţionat “ceva despre un virus care, aparent, a fost creat de soţul meu” şi care ar fi avut legătură cu victoria lui Donald Trump în cursa prezidenţială de anul trecut din SUA.

SUA a acuzat în repetate rânduri că mai mulţi hackeri ruşi au furat date de la politicienii americani şi le-au făcut publice pentru a manipula rezultatelor alegerilor prezidenţiale în favoarea lui Trump. În timp ce fostul preşedinte Barack Obama se pregătea să se retragă din funcţie şi să predea prerogativele lui Trump, oficialii săi au învinuit Kremlinul că ar fi aprobat şi susţinut presupusele atacuri cibernetice. Moscova a negat cu tărie acuzaţiile.

După arestarea lui Levaşov, un purtător de cuvânt al Departamentului american al Justiţiei a precizat că deocamdată acest caz "va fi judecat fără prezenţa publicului". Washingtonul “nu va furniza nicio informaţie în acest moment”, a adăugat el pentru Reuters.

Conform Mariei Levaşova, expertul în IT aşteaptă acum ca autorităţile spaniole să decidă în privinţa extrădării sale în SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe