Ministrul Curaj provoacă nemulţumiri. A refuzat să dezvăluie componenţa comisiei care l-a "albit" pe Oprea de plagiat
alte articole
"Anca Grădinaru l-a întrebat astăzi pe ministrul Educaţiei Adrian Curaj în interviul pe care i l-a luat la Europa FM de ce nu mi-a răspuns la solicitarea prin care ceream componenţa comisiei de specialişti care a stabilit că Gabriel Oprea nu a plagiat. Din nou, ministrul Adrian Curaj a făcut un frumos balet declarativ şi a zis că informaţiile cerute de mine sunt confidenţiale.
Nu doar că nu sunt confidenţiale, potrivit Ordinului de ministru Nr. 4393 din 8 iunie 2012, însă acele date putea să mi le dea luându-şi personal responsabilitatea de a le face publice, aşa cum a procedat ministrul Justiţiei Raluca Prună cu lista scriitorilor din penitenciare", a declarat joi, pe contul ei de Facebook, Emilia Şercan.
Ministrul Adrian Curaj a invocat faptul că dacă ar face publice numele respective solicitate de jurnalistă, atunci niciun specialist nu va mai dori să lucreze în astfel de comisii.
"Aici, Adrian Curaj are dreptate. Cine îşi va mai dori să ajungă în vreo comisie creată special ca să "spele" potentaţii politici ai zilei, cu teze de doctorat plagiate, şi să dea verdicte de neplagiat în cazuri evidente de plagiat, ca mai apoi presa şi opinia publică să-i arate cu degetul? Cine îşi va mai dori să ajungă în vreo comisie dacă va riscă să fie demascat ca fiind complice la impostura academică? Normal, nimeni. În logica ministrului Curaj, de ce ar trebui să ne dorim ca lumea să ştie cine sunt cei care sunt complici la promiscuitatea instituţională şi la impostura universitară?
De ce să nu întărim circuitul verificărilor tezelor de doctorat, tocmai făcând publice aceste nume? Nu e greu de înţeles de ce nu... Genul acesta de informaţie trebuie ţinută sub trei lacăte ca nu cumva alţi "specialişti" să se teamă că vor ajunge pe mâna presei. Nu cumva făcând publice aceste nume putem avea garanţia onorabilităţii morale şi profesionale a celor care dau verdictele de neplagiat, domnule ministru?", a întrebat, retoric, jurnalista Emilia Şercan.
Controversatul Consiliu Naţional de Etică, instituţie responsabilă să analizeze şi să emită verdicte în cazul suspiciunilor de plagiat în tezele de doctorat, a fost revocat la finele lui 2015 din ordinul ministrului Adrian Curaj.
Decizia a fost luată cu puţin timp înainte ca instituţia, care a "albit" de-a lungul timpului înalt demnitari precum Victor Ponta, Lia Olguţa Vasilescu, sau Gabriel Oprea, se pregătea să dea verdictul în cazul acuzaţiilor de plagiat care îl vizează pe noul ministru de Interne, Petre Tobă, ultimul intrat pe lista neagră a celor suspectaţi că nu şi-a luat doctoratul pe merit, graţie investigaţiei realizate tocmai de Emilia Şercan.