Ministrul Culturii vrea să taxeze cititorii care împrumută cărţi de la bibliotecă
Ministrul Vlad Alexandrescu a lansat recent în dezbatere publică proiectul de modificare şi completare a Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, care include o mulţime de lucruri incredibile.
Prin modificarea acestei legi, ministrul Culturii vrea „remuneraţie echitabilă" pentru cei care împrumută cărţi de la bibliotecă, adică taxă pentru cei care iau cărţi pentru citit acasă, asta în condiţiile în care numărul cititorilor din biblioteci a scăzut dramatic!
Modificarea nu cuprinde bibliotecile din şcoli şi universităţi
Astfel, în actuala lege se precizează la alineatului 3 al articolului 14 că „Remuneraţia echitabilă prevăzută la alin. 2 nu se datorează în cazul în care împrumutul este realizat prin bibliotecile instituţiilor de învăţământ şi prin bibliotecile cu acces gratuit". Trebuie spus că alineatul 2 stipulează că „Prin difuzare, în sensul prezentei legi, se înţelege distribuirea către public a originalului ori a copiilor unei opere, prin vânzare, închiriere, împrumut sau prin orice alt mod de transmitere cu titlu oneros sau cu titlu gratuit". Practic, până acum, prevederile alineatului 2 sunt exceptate de o remuneraţie echitabilă, adică nu se plătea nicio taxă pentru împrumutarea cărţilor de la bibliotecile de învăţământ şi a celor cu acces gratuit. În categoria bibliotecilor cu acces gratuit intrau cele aflate în mediul rural, în oraşe şi în municipii, iar numărul acestora este în jur de 400.
Acum Ministerul Culturii, condus de tehnocratul Vlad Alexandrescu, propunea modificarea alineatului 3 în următoarea formă: „Remuneraţia echitabilă prevazută la alin.2 nu se datorează în cazul în care este realizat prin bibliotecile instituţiilor de învăţământ preuniversitar". Adică, nu se plăteşte taxă pentru cărţile împrumutate de la bibliotecile instituţiilor de învăţământ preuniversitar. În rest, se taxează orice carte împrumutată de la bibliotecile instituţiilor de învăţământ superior, precum şi de la cele circa 400 aflate în sate, comune, oraşe şi municipii.