Ministrul britanic de Interne: Londra îi va aresta pe suspecţii în cazul Skripal dacă aceştia vor părăsi Rusia

Sajid Javid (Getty Images)
Andrei Popescu
10.09.2018

Marea Britanie îi va prinde pe cei doi bărbaţi acuzaţi de utilizare a agentului chimic Novicioc în oraşul britanic Salisbury dacă aceştia vor ieşi din Rusia, a afirmat ministrul britanic de Interne, Sajid Javid.

Într-un interviu acordat duminică pentru BBC, Javid a recunoscut că în Rusia cei doi bărbaţi sunt sub incidenţa legii britanice, potrivit RFE/RL.

Dar “dacă ei vor păşi vreodată în afara Federaţiei Ruse, Marea Britanie şi aliaţii săi îi vor prinde şi îi vom aduce în faţa instanţei”, a adăugat el.

Marea Britanie a anunţat acuzaţii împotriva a doi presupuşi agenţi ai Serviciului de Informaţii al Armatei ruse (GRU) pentru presupusa implicare în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în luna martie în oraşul Salisbury.

Londra şi aliaţii săi învinuiesc Rusia pentru acel atac, însă aceasta din urmă neagă cu tărie acuzaţiile.

Autorităţile britanice au precizat că a fost emis un mandat european de arestare pe numele celor doi ruşi, identificaţi că Alexandr Petrov şi Ruslan Boşirov, deşi se crede că numele sunt false.

Javid a mai susţinut că este foarte clar că incidentul a fost acţiunea statului rus, respectiv cei doi cetăţeni ruşi au fost trimişi în Marea Britanie cu singurul obiectiv de a desfăşura o tentativă de asasinare.

De asemenea, el a precizat că Marea Britanie are “puteri considerabile” de a răspunde acţiunilor Rusiei.

Britanicii au obţinut suportul liderilor din SUA, Franţa, Germania şi Canada, aceştia publicând în 6 septembrie o declaraţie comună în care au fost de acord cu evaluarea Londrei că guvernul rus “aproape cu siguranţă” a aprobat otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale.

La o întâlnire a Consiliului de Securitate al ONU desfăşurată în aceeaşi zi, Rusia a respins dovezile prezentate de Marea Britanie ca fiind “minciuni” şi a afirmat că investigaţia britanicilor este “motivată politic”.

După otrăvirea lui Skripal, Marea Britanie şi câţiva dintre aliaţii săi au decis să expulzeze peste 140 de diplomaţi ruşi, administraţia preşedintelui american Donald Trump expulzând 60 de diplomaţi ruşi, iar Londra, 23. Pe de altă parte, Kremlinul a răspuns cu expulzarea a zeci de diplomaţi străini şi a cerut Marii Britanii să îşi restrângă misiunea diplomatică din Rusia.

Relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat la niveluri întâlnite doar imediat după Războiul Rece din cauza unor probleme precum anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, rolul acesteia în războaiele din Siria şi estul Ucrainei, precum şi presupusul amestec în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 şi în alte alegeri din Europa.

De asemenea, poliţia britanică a legat atacul din Salisbury de un incident separat de otrăvire cu Novicioc, care a avut loc în 30 iunie în localitatea învecinată Amesbury, ce a dus la moartea unei femei în vârstă de 44 de ani. Rusia a negat implicarea şi în acest caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor