Marea Britanie: Doar 5% dintre loviturile aeriene ruseşti din Siria au vizat ISIL

Serviciile secrete britanice au anunţat că doar 5% din loviturile aeriene desfăşurate de Rusia în Siria au vizat grupul jihadist Statul Islamic, deşi Moscova susţine că este vorba doar de propagandă.
Câţiva cetăţeni sirieni transportă un bărbat rănit după un atac aerian al forţelor guvernamentale siriene asupra oraşului Douma, deţinut de rebeli, 2 octombrie 2015.
Câţiva cetăţeni sirieni transportă un bărbat rănit după un atac aerian al forţelor guvernamentale siriene asupra oraşului Douma, deţinut de rebeli, 2 octombrie 2015. (Captură Foto)

Secretarul britanic al apărării Michel Fallon a declarat sâmbătă că doar 5% din loviturile aeriene ruseşti din Siria (adică una din 20) au vizat luptătorii Statului Islamic.

Serviciile britanice de informaţii au declarat că majoritatea loviturilor aeriene au provocat victime civile şi în rândul grupului rebel Armata Siriană Liberă, care luptă împotriva regimului lui Bashar al-Assad, a declarat Fallon pentru ziarul The Sun.

“Analizăm în ce loc dau loviturile în fiecare dimineaţă. Marea lor majoritate nu sunt deloc împotriva ISIL”, a declarat Fallon.

“Conform dovezilor noastre, ruşii lansează muniţii neghidate în zonele civile, ucigând civili, şi le lansează împotriva Armatei Siriene Libere care luptă împotriva lui Assad”.

El a declarat că intervenţia Rusiei a complicat criza siriană, sugerând în acelaşi timp că Marea Britanie ar trebui, la rândul ei, să îşi extindă în Siria propria companie de bombardamente – în prezent operând împotriva Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL) doar în Irak.

Fallon a declarat că ar fi “greşit din punct de vedere moral” să nu atace obiectivele ISIL din Siria.

“Nu putem însărcina forţele aeriene franceze, australiene şi americane cu menţinerea siguranţei pe străzile din Marea Britanie”, a adăugat el.

Preşedintele american Barack Obama a avertizat vineri că implicarea Rusiei în Siria pentru susţinerea lui Assad este o “reţetă pentru dezastru”.

Vineri, a fost cea de-a treia zi în care Rusia a desfăşurat atacuri aeriene în Siria, susţinând în continuare că a vizat ISIL.