Putin susţine că atacurile aeriene ruseşti în Siria nu au produs victime civile. Denunţă existenţa unui “atac informaţional”
focus
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a respins joi afirmaţiile conform cărora au fost ucişi civili în timpul loviturilor aviaţiei ruse în Siria, susţinând că nu este vorba decât de un “atac informaţional”.
“Când vine vorba de rapoarte media referitoare la suferinţa populaţiei civile, suntem pregătiţi pentru aceste atacuri informaţionale”, a declarat Putin joi la o întâlnire a Consiliului Prezidenţial pentru Societatea Civilă şi Drepturile Omului.
“Primele rapoarte despre victime în rândul civililor au apărut chiar înainte ca avioanele noastre să se ridice de la sol”, a menţionat Putin, citat de agenţia rusă de ştiri RIA Novosti.
Făcând o comparaţie între loviturile aeriene ruseşti împotriva Statului Islamic în Siria şi loviturile desfăşurate de coaliţia condusă de SUA tot împotriva Statului Islamic în ţara arabă, preşedintele rus a notat că operaţiunile SUA au fost lansate fără mandat ONU şi fără o invitaţie din partea guvernului din Damasc.
“Avem o astfel de invitaţie şi intenţionăm să luptăm tocmai împotriva organizaţiilor teroriste”, a declarat liderul rus.
Loviturile aeriene ale Rusiei împotriva militanţilor care operează în Siria au fost declanşate oficial miercuri, la scurt timp după ce camera superioară a Parlamentului rus i-a oferit lui Putin mandatul de a folosi armata în Siria, un aliat al Moscovei.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat joi jurnaliştilor din New York, după o întâlnire cu omologul său american John Kerry, că Moscova nu are nicio informaţie privind eventuale victime civile provocate de raidurile aeriene ruseşti în Siria.
În plus, Ministerul rus al Apărării a anunţat că Moscova a trimis alte 50 de avioane militare în Siria.
Deşi Putin a oferit asigurări că forţele sale nu vor ataca decât membrii Statului Islamic (ISIL), joi, avioanele ruseşti au bombardat o tabără de antrenament aparţinând unui grup rebel antrenat de CIA – aducând SUA şi Rusia efectiv pe poziţii opuse în Orientul Mijlociu pentru prima oară de la încetarea Războiului Rece.
Avioanele de luptă ruseşti au lovit ţinte din jurul oraşelor Hama şi Homs din vestul Siriei, în zone controlate de rebelii Al Nusra şi Al-Jabal care nu aparţin Statului Islamic - în ciuda afirmaţiilor făcute de Moscova.
Oficialii de la Pentagon au cerut Moscovei să îşi concentreze atenţia pe teroriştii ISIL şi nu pe opozanţii lui Assad, conform unui raport ABC News.
Decizia Rusiei de a se alătura forţelor care-l sprijină pe preşedintele sirian Bashar al Assad, cât şi implicarea tot mai mare a armatei iraniene în conflict, ar putea transforma războiul civil sirian într-o conflagraţie care să implice toate puterile militare.
Siria este cuprinsă de un război civil din martie 2011, până în prezent pierzându-şi viaţa 250.000 de oameni, în principal civili.