Proiect legislativ: Hipermarketurile obligate să aibă mai multe produse româneşti pe raft

O iniţiativă legislativă îşi propune să impună hipermarketurilor să comercializeze minim 51% produse achiziţionate pe un "lanţ scurt de aprovizionare", ceea ce ar avantaja producătorii locali.
Supermarket
Supermarket (Epoch Times România)

Legea supermarketurilor a trecut de Comisia de agricultur[. Deputaţiii au convenit c[ hipermarketurile vor rămâne deschise şi în weekend şi vor fi obligate să comercializeze minimum 51% produse achiziţionate pe un ''lanţ scurt de aprovizionare'', printre care carne, legume, fructe, miere, ouă şi produse lactate şi de panificaţie, măsură ce ar favoriza producătorii autohtoni. Proiectul beneficiază de sprijinul ministrului Agriculturii, pe motiv că încurajează prezenţa produselor româneşti în magazine.

''Am reuşit azi după o muncă de 2,5-3 luni şi după zbateri de aproape 2 ani să dăm votul final în comisie pe această lege. A fost o muncă de durată. Noi suntem mulţumiţi de ce a ieşit. Încă o dată repet: nu închidem magazinele în weekend. Acea prevedere nu s-a votat, am abandonat acele articole'', a declarat Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor.

Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare - care ar favoriza producătorii români - se aprobă prin hotărâre de guvern. Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei.

Potrivit lui Săpunaru, parlamentarii au lăsat posibilitatea Executivului să stabilească norme pentru aceste prevederi pentru că e ''oarecum o inovaţie în legislaţia din România''.

''Putem să funcţionăm pe acest lanţ scurt. Nu poţi să emiţi într-o lege, să gândeşti toate variabilele care pot apărea. Şi atunci lăsăm la libertatea Guvernului să stabilească procentele, să stabilească normele de aplicare pentru acest articol - aprovizionarea pe lanţul scurt'', a declarat Săpunaru.

Prin lanţ scurt de aprovizionare se înţelege unul care implică un număr limitat de operatori economici angajaţi în activităţi de cooperare şi dezvoltare economică la nivel local şi regional, precum şi relaţii strânse între producători, procesatori şi comercianţi.

Potrivit Mediafax, o altă modificare se referă la etichetarea cărnii proaspete, respectiv indicarea locului de provenienţă, locul unde a fost tranşat animalul şi dacă acesta provine din ţara noastră. Totodată, pe produsele procesate din carne trebuie să se specifice procentul de carne provenită din România.

Camera Deputaţilor este for decizional în privinţa proiectului pentru completarea Legii nr.321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Comentând acest proiect legislativ, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat marţi că îl susţine, în condiţiile în care acesta încurajează prezenţa produselor româneşti în magazine.

"Susţinem această lege, este foarte important să încurajăm prezenţa produselor româneşti în magazine. Acum, sigur, că e 51—52—50 — 49%, e o chestiune de nuanţă. Foarte important este să încurajăm producătorii noştri, să se regăsească cât mai mult în hipermarketuri. Este important ca acest act legislativ să nu creeze tensiuni, ci să reglementeze lucrurile în sistem, iar consumatorul şi producătorul să nu fie afectaţi", a declarat Irimescu, preluat de Agepres, la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor.