Liderii UE sfidează Varşovia: Donald Tusk reales preşedinte al Consiliului European
alte articole
În timp ce liderii UE au respins obiecţiile Varşoviei faţă de fostul premier polonez considerându-le drept o neînţelegere politică internă, realegerea sa a fost un exemplu rar în care blocul ia o decizie semnificativă fără unanimitatea sa obişnuită.
De la înfiinţarea postului de preşedinte al Consiliului în 2009, celelalte trei mandate - al fostului premier belgian Herman Von Rompuy în 2009 şi 2012 şi Tusk în 2014 – au fost obţinute cu aplauze.
În timp ce tratatele UE necesită în mod oficial doar o majoritate calificată pentru alegerea unui preşedinte, Polonia a avertizat cu furie că a fost creat un precedent periculos. Sosind la summit, premierul polonez Beata Szydlo a declarat că membrii UE subminează un principiu fundamental al guvernării Uniunii.
“Nu putem distruge această solidaritate”, a susţinut Szydlo, al cărei efort de ultimă clipă pentru a amâna votul a eşuat.
Realegerea lui Tusk a fost anunţată iniţial de premierul belgian Charles Michel, care a postat un mesaj de felicitare pe Twitter.
Susţinătorii lui Tusk, printre care cancelarul german Angela Merkel, a declarat că acesta a făcut o treabă admirabilă şi că disputa internă poloneză nu reprezintă un motiv pentru a-l înlătura din funcţia sa, în special într-un moment în care UE încă îşi revine de pe urma unei serii de crize.
Totuşi, Polonia a insistat că niciun candidat nu ar trebui să fie ales în ciuda obiecţiilor ţării natale a acestuia.
Liderul partidului polonez de guvernământ Lege şi Dreptate, Jarosław Kaczynski, este un inamic îndelungat al lui Tusk, considerându-l pe acesta vinovat pentru prăbuşirea avionului prezidenţial în 2010 în apropierea localităţii ruse Smolensk. În acea tragedie aeriană a fost ucisă întreaga delegaţie de oficiali polonezi de rang înalt, inclusiv fratele său geamăn, fostul preşedinte Lech Kaczynski.
Varşovia a recurs la manevre agresive pentru a preveni realegerea lui Tusk. Într-o mişcare pe care alte ţări UE au privit-o drept nepotrivită, Polonia a numit în mod oficial un contracandidat, pe europarlamentarul veteran Jacek Saryusz-Wolski şi l-a acuzat pe Tusk că îşi foloseşte poziţia din Bruxelles pentru a submina guvernul polonez. Wolski a lucrat în anii 1990 şi la începutul anilor 2000 pentru intrarea Poloniei în UE în 2004.
Tratatele UE nu prezintă instrucţiuni specifice pentru vot şi nu oferă Poloniei autoritatea să ceară un vot prin apel nominal sau chiar prin ridicare de mâini. Neliniştiţi de eventuale provocări procedurale, oficiali ai serviciului legal al Consiliului European s-au aflat în cameră în timpul votului, a precizat un oficial UE.