Ministerul Justiţiei: Ajustările legislaţiei penale vor facilita mediul de afaceri din RM

Se estimează că va dispărea Poliţia Economică, iar CNA va pierde competenţele de a investiga infracţiunile economice. Acesta va investiga doar actele de corupţie a unor infracţiuni de corupţie, afirmă Vladimir Cebotari.
Ministerul Justiţiei al R. Moldova (facebook.com)
Ştefan Sârbu
31.10.2017

Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova a propus marţi spre consultări publice un proiect de lege pentru modificarea mai multor articole ale Codului penal, celui de procedură penală, Codului contravenţional, Legii cu privire la controlul de stat şi a celei cu privire la Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) care urmează să minimalizeze abuzurile autorităţilor statului şi să faciliteze activitatea de business în Moldova.

Noile prevederi interzic ridicarea documentelor, suporturilor de informaţie sau chiar a bunurilor utilizate în procesul economic, fără de care este imposibilă continuarea activităţii agenţilor economici. Va fi introdus mecanismul de garanţii financiare asupra celora ce cad sub incidenţa sechestrării.

De asemenea, potrivit proiectului, se propune excluderea aplicării măsurilor de arest în cazul infracţiunilor economice pentru care este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la 5 ani. Agenţilor economici le va fi stabilit un mecanism de înlăturare benevolă a neconformităţilor, odată realizată fiind exclus caracterul penal al faptei.

Potrivit ministrului Justiţiei, se doreşte transferarea competenţei de constatare a indicilor constitutivi ai infracţiunilor de la MAI şi CNA către instituţiile investite cu dreptul de control într-un anumit domeniu şi trecerea urmăririi penale a acestor fapte către Procuratură. Suplimentar, se propune o rescriere a procedurii contravenţionale – pentru a fi una simplă, debirocratizată, rapidă şi cu o intervenţie rapidă din partea statului.

„Ce se va mai întâmpla? Aşteptăm că va dispărea Poliţia Economică, iar CNA pierde competenţele de a investiga infracţiunile economice. CNA va păstra doar competenţe de investigare a actelor de corupţie şi conexe ale unor infracţiuni de corupţie. Practic, CNA îşi va demonstra eficienţa prin combaterea corupţiei în rândul agenţilor publici. În acest fel, el se transformă într-un avocat al agentului economic”, a declarat Vladimir Cebotari în cadrul unui briefing.

Potrivit iniţiativei, va fi revăzut locul şi rolul SIS, astfel încât acesta să se concentreze pe acţiuni ce constituie ameninţare pentru independenţa, suveranitatea, unitatea, integritatea teritorială, ordinea constituţională, dezvoltarea democratică, securitatea internă, a statului, societăţii şi cetăţenilor, statalitatea ţării, vitalitatea şi funcţionarea stabilă a celor mai importante ramuri ale economiei R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor