Igor Dodon: Curtea Constituţională a Moldovei doreşte adaptarea Legii Supreme la proiectul unionist

Acţiunile membrilor CCM vor fi supuse analizei juridice odată cu schimbarea guvernării şi vor fi tratate în contextul abuzurilor comise la adresa Constituţiei, anunţă Igor Dodon.
Constituţia Republicii Moldova. (moldnews.md)
Ştefan Sârbu
31.10.2017

Cu toate că proiectul de modificare a Constituţiei Republicii Moldova, iniţiat de 35 de deputaţi din PL, PLDM, PPEM şi câţiva deputaţi PD, cu privire la schimbarea denumirii limbii de stat din “moldovenească” în “română”, a primit marţi undă verde de la Curtea Constituţională a Moldovei (CCM), preşedintele Igor Dodon constată că unii politicieni de dreapta, precum şi o parte dintre membrii CCM s-ar comporta ca mercenarii cu soldă străină, iar scopul lor nedisimulat ar fi adaptarea Legii Supreme a statului la proiectul unionist, de lichidare a identităţii moldoveneşti.

“Majoritatea absolută a populaţiei băştinaşe a Republicii Moldova consideră că vorbeşte în limba moldovenească. Iar dacă cineva, de oriunde o fi ei, au dubii în această privinţă, putem organiza un referendum la care să întrebăm cetăţenii ce denumire a limbii preferă: română sau moldovenească”, a declarat şeful statului.

Potrivit preşedintelui, în mod repetat, în ultimii ani ar fi fost comise acţiuni şi lansate declaraţii care ar dezvălui în mod clar intenţia de a transforma Constituţia R.Moldova într-o simplă foaie consultativă, care poate fi interpretată sau neglijată după moftul politic sau ideologic al Curţii Constituţionale şi al guvernării.

În concluzie, Igor Dodon a anunţat că acţiunile şi declaraţiile membrilor CCM vor fi supuse unei analize juridice minuţioase odată cu schimbarea guvernării, după alegerile parlamentare, şi vor fi tratate în contextul abuzurilor comise la adresa Constituţiei şi a intereselor naţionale ale statului suveran moldovenesc.

Amintim că, pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională a Moldovei a decis ca limba de stat a RM este limba română, iar sintagma de „limba română” din Declaraţia de Independenţă prevalează sintagmei de „limba moldovenească” din Constituţie.

La 31 octombrie, CCM a dat aviz pozitiv asupra iniţiativei de modificare a articolului 13 din Constituţia RM, menţionând că proiectul deputaţilor nu constituie o iniţiativă ordinară de modificare a Legii Supreme, ci una tehnică care rezultă din obligativitatea executării hotărârii CCM nr. 36 din 5 decembrie 2013 care dispune de puterea lucrului judecat, astfel fiind executorie pentru toate autorităţile publice şi pentru toate persoanele juridice şi fizice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor