Înaintea vizitei de stat a lui Trump, China avertizează împotriva tentativelor de a bloca Beijingul

Ambasadorul chinez la Washington a declarat luni că vizita de stat a preşedintelui american Donald Trump la Beijing săptămâna viitoare este o oportunitate istorică de a intensifica cooperarea dintre cele două mari economii ale lumii, dar a avertizat împotriva încercărilor de a "controla" Beijingul.
.
. (China Photos/Getty Image)

Cui Tiankai a subliniat, de asemenea, urgenţa eforturilor de a găsi o soluţie negociată a crizei declaşate de programele nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord şi a avertizat asupra situaţiei "mai periculoase" în cazul în care tensiunile dintre Statele Unite şi Phenian continuă.

Cui a căutat să diminueze neînţelegerile cu privire la excedentul comercial masiv al Chinei cu Statele Unite, afirmând că Beijingul caută modalităţi de reducere a acestuia şi că are încredere în "rezultatele semnificative" ale vizitei lui Trump (ce va avea loc între 8 - 9 noiembrie) în domeniile comercial şi economic.

După ce oficialii americani de rang înalt, inclusiv secretarul de stat Rex Tillerson, au subliniat o strategie Asia-Pacific care implică o cooperare mai mare între Japonia, India şi Australia, în faţa ascensiunii Chinei, Cui a afirmat că relaţiile nu ar trebui văzute ca un "joc cu miză zero" în detrimentul unei alte ţări.

El a declarat că nu crede că aceasta "va servi cu adevărat intereselor acestor ţări", dacă scopul lor este de a controla China.

Cui a mai notat că Washingtonul nu ar trebui să încerce să intervină în eforturile regionale de soluţionare a disputelor din Marea Chinei de Sud, o cale navigabilă vitală pe care China o susţine, ce este contestată de majoritatea ţărilor asiatice.

"Poate ar fi mai bine pentru SUA să lase ţările din regiune ... să găsească o modalitate de a gestiona situaţia".

Cui a fost întrebat vineri de un oficial al Departamentului de Stat din SUA, despre reluarea dialogului dintre Statele Unite, Japonia, India şi Australia, pentru aprofundarea cooperării în domeniul securităţii şi pentru coordonarea alternativelor pentru finanţarea infrastructurii regionale în faţa opţiunilor "acaparatoare" chinezeşti.

În ciuda cuvintelor de avertizare, Cui a declarat că este sigur că summitul dintre Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping va avea succes, în urma primei sale întâlniri din Florida, în aprilie, şi a reiterat că vizita este o oportunitate istorică.

Cui a reiterat apelul Chinei la Washington pentru revenirea la discuţii, subliniind în acelaşi timp dorinţa Beijingului de a intensifica presiunea asupra Phenianului prin sancţiunile ONU.

El a declarat despre China că este gata să aibă costuri mai mari şi să depună mai mult efort dacă există mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe