Ion Sturza: Numirea ministrului Apărării - spectacol de prost gust oferit de Dodon şi Plahotniuc

În contextul numirii lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării, Ion Sturza afirma că moldovenii sunt dornici de granturi internaţionale, fără a depune muncă şi a fi capabili să-şi apere casele şi familiile.
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova şi om de afaceri
Ion Sturza, fost prim-ministru al R. Moldova şi om de afaceri (timpul.md)

Fostul premier moldovean Ion Sturza susţine că Republicii Moldova îî revine anti-recordul mondial la cheltuielile militare care sunt 0,4% din PIB. O medie ar fi 2%. Pentru ţări ”neutre” – 1,2 - 1,5%. Pentru cele cu trupe străine pe teritoriu şi eminente pericole de separatism ar fi o politică sinucigaşă. Mai mult, acesta consideră că R. Moldova care alocă pentru domeniul de apărare doar 0,4% din PIB nu poate să pretindă că are armată.

”Am fost puţin spus mirat de abordarea superficială a „oficialilor” moldoveni la tema care sunt obiectivele urgente ale noului ministru al Apărării, Eugen Sturza. Cică, să restabilim relaţiile internaţionale... Restabilim cu ce? Un batalion de ”paradă”, dotat câine-câineşte, pentru a fi la număr la exerciţii de faţadă organizate de NATO? Pacificatori? Sau câţiva genişti să „desfunde” Irakul compromis de SUA?

Cu ceva mai mult de 5000 de „militari” din care efectiv sub arme mai puţin de 3000, dislocaţi în „ţarcuri”, căci numai garnizoane nu le putem numi, păzite pe dinafară, ca să nu fugă cumva ”ostaşii patriei” din cauza foamei şi a condiţiilor improprii. Dotări? 200 de maşini de luptă de tipul TAB-71 şi BMD-1 construite în anii ’60 ai veacului trecut, fără roţi şi acumulatoare. Câteva sisteme de artilerie fără obuze şi rachete. Fără logistică şi sisteme moderne de transmisie. Echipamente "spisuite" (rebutate n.r.) de la SUA”, scrie fostul politician pe pagina sa de socializare, precizând că transnistrenii ar avea 7000 de militari, 20 de tancuri T-64,130 de sisteme de artilerie modernizate, iar într-o oră pot ajunge lejer la Chişinău. ”Noi ne ”apărăm” în ţarcuri la Cahul, Ungheni, Bălţi... Unde ar fi ”linia frontului”?”

În context, Sturza atenţionează că cei din Parlamentul, Guvernul sau partidele politice de la Chişinău nu au discutat niciodată serios problemele de securitate naţională a R. Moldova. ”Ce se mai aude cu Reforma militară sau Concepţia Securităţii Naţionale? Dacă e să fiu sincer, suntem nişte imbecili, dornici de ”relaţii” şi ”granturi” internaţionale, fără a ne pune vâna la muncă şi a fi capabili să ne apărăm casele şi familiile. Noi ne batem pe ”principii şi valori”, suntem buni la jocul de-a ”geostrategia”.

În concluzie, Ion Sturza punctează că nu are o problemă că s-a numit un copil nepriceput la aşa ”armată”. Ar avea o problemă cu domnii Dodon şi Plahotniuc, care au oferit tuturor un spectacol de prost gust. ”Un politician responsabil ne ”pune” la adăpost pe timp de pace, nu ne lasă cu fundul gol în văzul lumii, furându-ne miliardele şi decimând ce a mai rămas din armată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe