Ministerul Economiei sprijină continuarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 cu actualii investitori

Epoch Times România
07.11.2012

Ministerul Economiei a elaborat un Memorandum cu patru variante de continuare a proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, care va fi înaintat Guvernului, varianta preferată fiind continuarea proiectului cu actualii investitori şi atragerea altora, diminuându-se astfel participaţiei statului.

"Avem nişte date concrete din studiul de fezabilitate realizat de un consorţiu condus de Ernst & Young: investiţiile sunt fezabile în aceste unităţi, sigur, în anumite condiţii, iar în cadrul ministerului avem în pregătire un Memorandum pe care să-l supunem aprobării Guvernului cu patru variante de dezvoltare a proiectului. Evident, varianta pe care o susţinem este continuarea proiectului cu actualii investitori şi atragerea de noi investitori, concomitent cu diminuarea participaţiei statului", a declarat miercuri Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei, în cadrul conferinţei "Sistemul energetic la răscruce" organizată de Ziarul Financiar.

Acesta a explicat că, în ceea ce priveşte unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă, există compania de proiecte Energonuclear, iar în cadrul acestei companii de proiecte, ponderea societăţii Nuclearelectrica este de circa 85%, iar intenţia statului român este să reducă această participare prin atragerea de investitori.

"Din păcate, anul acesta nu am reuşit să atragem astfel de investitori până la termenul final, de 15 septembrie, şi asta cred că din mai multe motive: a fost un an sub imperiul Fukushima, care a descurajat eventualele acţiuni investiţionale în zona nucleară. Datele pe care le puteam pune la dispoziţia investitorilor erau destul de sumare. Acum avem însă un studiu de fezabilitate care deja a fost avizat în consiliile de administraţie atât de la Energonuclear, cât şi de la Nuclearelectrica", a mai spus Săndulescu.

Compania China Guangdong Nuclear Power Group ar putea asigura 40% din investiţia necesară proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, a declarat recent secretarul de stat în Ministerul Economiei, Rodin Traicu.

Potrivit acestuia, investiţia în cele două reactoare de la Cernadovă a fost estimată la 6,4 miliarde euro, potrivit unui studiu Ernst&Young.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor