“Mini-pizza” de ciuperci la grill - cu umplutură în două variante
alte articole
Galerie foto pe pagina originală a Epoch Times România.
Legendele spun că în antichitate faraonii considerau ciupercile “plante nemuritoare“, fiind interzise oamenilor de rând; în medicina chineză, acestea erau consumate pentru longevitate, având darul de a întări atât corpul cât şi sufletul. Din enciclopedia dacică, aflăm că “Dacii consumau ciupercile pe scară largă” şi “erau îndeajuns de disponibile şi de ieftine ca să fi devenit unul dintre alimentele populare în acele timpuri.” În timpurile noastre, indiferent de sezon, ciupercile sunt în continuare un aliment foarte popular, ce se consumă într-o multitudine de variante: fie crude, prăjite sau fierte, sub formă de tocăniţe, supe, etc.
Sunt de asemenea diferite opţiuni pentru a găti ciupercile cu pălărie mare. Poate vă amintiţi cât de buni erau iuţarii, parasolii sau ciupercile de câmp, gătite sub formă de snitzel sau pe plită cu câteva bucăţele de slănină şi fărâmituri din brânză de oaie puse deasupra.
Celor care duc dorul ciupercilor gătite în drumeţiile de munte, vă propunem să încercaţi această reţetă de ciuperci la grill care aduce la aspect cu o mini-pizza, cu deosebirea că în loc de aluat se foloseşte ca bază pălăria ciupercii, şi la care puteţi adăuga diferite feluri de umpluturi, fie din acelea folosite pentru pizza, sau cu fasole boabe, năut, şuncă, etc.
Iată mai jos două variante de umplutură cu ingrediente de sezon, la fel de gustoase şi apetisante: umplutură cu ceapă caramelizată în unt, frunze de spanac şi bucăţele de brânză telemea şi umplutură de fasole verde cu ardei şi roşii.
Ingrediente:
6 bucăţi de ciuperci cu pălărie mare,
sare, piper după gust,
50 g de brânză rasă (parmezan, caşcaval, etc) pentru ras pe deasupra,
pentru umplutura cu brânză şi spanac
un cubuleţ de unt,
o ceapă de mărimea unui ou,
o mână de frunze de spanac,
100 g brânză telemea – tăiată în cubuleţe,
piper,
pentru umplutura de fasole verde
250 g păstăi de fasole verde,
2 linguri ulei,
1-2 căţei de usturoi,
½ ardei tăiat mărunt,
o roşie tăiată în cubuleţe,
partea fragedă a codiţelor de ciuperci,
câteva frunze proaspete de leuştean şi pătrunjel sau ţelină
Modul de preparare:
Ciupercile se curăţă de codiţe şi se spală bine cu apă rece. Se pun apoi într-un vas cu aburi; se prepară cam 2-3 minute, după care se pun deoparte să se răcească. Se presară cu sare şi piper după gust.
Umplutura de brânză cu spanac:
Se începe mai întâi cu caramelizarea cepei: ceapa se curăţă de coajă, se taie în feliuţe pe lungime, apoi se pune într-o crăticioară mică şi se căleşte în unt, la temperatură mică, până când se înmoaie.
Ceapa caramelizată se distribuie uniform pe partea interioară a ciupercilor (jumătate din ciupercile preparate pe aburi). Peste ceapă se pune un strat de frunze de spanac, după care se pun din loc în loc cubuleţe de brânză telemea.
Umplutura de fasole verde
Mai întâi, păstăile de fasole se taie oblic în felii de un cm lăţime, după care se pun la fiert pe aburi 5-6 minute.
Într-o tigaie, se pun cele două linguri de ulei, usturoiul zdrobit, roşia şi jumătatea de ardei tăiate în cubuleţe, precum şi codiţele de ciuperci mărunţite. Se amestecă din când în când să nu se prindă, iar după 3-4 minute se adaugă fasolea fiartă pe aburi. Se amestecă bine, se adaugă sare şi piper, apoi se ia de pe foc şi se adaugă verdeaţa tocată mărunt.
O parte din compoziţie se pune în interiorul celorlalte trei ciuperci, iar restul se serveşte sub formă de garnitură.
Ciupercile umplute se pun într-o tavă iar pe deasupra ciupercilor se rade caşcaval sau altă brânză uscată.
Se pun la grill în cuptor, aşezând grătarul la un nivel mai jos de cel aflat imediat sub grill. Se ţin la cuptor 15 minute, după care se scot din cuptor şi se servesc. Sunt delicioase calde, dar sunt foarte bune şi reci.