Milioane de ruşi suferă de nevroze, dar ezită să se adreseze specialiştilor
alte articole
Cel puţin 15 milioane de cetăţeni ruşi au nevoie de ajutor psihoterapeutic urgent, potrivit unui recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Cu toate acestea, doar o mică parte dintre ei se adresează specialiştilor, constată cotidianul rus Novîe Izvestia.
Cauza: neînţelegerea diferenţei dintre psihoterapie şi psihiatrie, precum şi frica de a fi trimişi la 'spitalul de nebuni' sau de a fi declaraţi inapţi profesional. În afară de aceasta, mulţi se tem că ar putea fi consideraţi 'anormali' de rude şi de cunoscuţi. Drept rezultat, la specialist mulţi ajung doar după o încercare de suicid. La 100.000 de locuitori, în Rusia se înregistrează de 4,5 ori mai multe cazuri de sinucideri decât în Europa de Vest, unde psihoterapia a devenit o practică obişnuită, subliniază ziarul rus menţionat.
Potrivit unui recent sondaj de opinie realizat de portalul Superjob, majoritatea ruşilor (69%) exclud posibilitatea de a se adresa, pentru depăşirea problemelor personale, unui psihoterapeut. În opinia respondenţilor, o asemenea vizită este o pierdere de timp şi de bani, iar dacă acest lucru se va afla la locul de muncă, atunci cariera profesională ar putea fi ameninţată. Circa 31% dintre respondenţi nu resping din start ideea de a cere ajutor de la psihoterapeutic şi doar 2% au recunoscut că se adresează sau s-au adresat deja unui specialist.
De refuzul ruşilor de a se adresa psihoterapeuţilor este legată şi cererea ridicată la servicii oculte: contactarea de vrăjitoare, magicieni, tămăduitori şi descântători. Un sondaj de opinie realizat de Institutul de Sociologie al Academiei Ruse de Ştiinţe a dezvăluit că 67% dintre locuitoarele Rusiei s-au adresat cel puţin o dată unei vrăjitoare.
Cu toate acestea, în opinia medicului psihiatru Viktor Hanâkov, 'moda la ajutor psihoterapeutic va veni neapărat în Rusia'. 'Mulţi sunt convinşi că psihoterapia este un mit, cu ajutorul căruia unii fac bani pe seama oamenilor cu probleme. În realitate, psihoterapia îl ajută pe om să depăşească multe situaţii. De regulă, omul îşi priveşte problema din interior şi nu este în stare să iasă singur din ea', explică Hanâkov.
Spre deosebire de 'plânsul pe un umăr prietenesc', psihoterapia nu se bazează pe compasiune. 'Compasiunea este uneori contraproductivă. Ce rost are să compătimeşti un om care s-a 'rătăcit în pădure'? El trebuie ajutat să iasă din această pădure', subliniază specialistul.