Enrico Letta crede că guvernul său va putea dura până în 2018 (presa italiană)
alte articole
Declaraţiile premierului italian Enrico Letta (46 de ani, moderat de centru-stânga), care, într-un interviu acordat miercuri seară unui post privat de televiziune, a spus că există posibilitatea ca guvernul său de mare coaliţie între stânga şi dreapta să poată dura până la sfârşitul actualei legislaturi, şi care a subliniat priorităţile noului executiv italian în materie de politici economice, se află joi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
'Letta crede că guvernul său va putea dura până în 2018', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că lungul interviu al premierului italian Enrico Letta (secretar adjunct al Partidului Democrat, PD, de centru-stânga) a fost acordat miercuri seară postului privat de televiziune La7.
Preşedintele Consiliului de miniştri este optimist asupra posibilităţii pe care o are executivul său de a ajunge la sfârşitul actualei legislaturi, dar a mai precizat că este gata să îşi dea demisia dacă reformele de care are nevoie Italia nu vor fi realizate în următoarele 18 luni. 'Italia are nevoie de o nouă lege electorală, de reforme constituţionale şi de reforme structurale pentru a putea depăşi actuala criză economică, dar, dacă aceste reforme nu vor fi realizate în termen de 18 luni, voi trage toate concluziile şi voi lua o decizie definitivă', a afirmat şeful executivului de la Roma, declaraţie subliniată de principalul cotidian roman.
Pentru Enrico Letta, priorităţile guvernului său sunt lupta împotriva şomajului tinerilor, diminuarea presiunii fiscale şi luarea unor măsuri concrete şi urgente în vederea creşterii economiei italiene. Din punct de vedere politic, însă, a mai precizat Letta, principala prioritate a executivului italian de mare coaliţie este o nouă lege electorală, într-un nou cadru instituţional, indică publicaţia amintită.
Comentând o declaraţie dată miercuri de liderul de dreapta Silvio Berlusconi, care afirmase că actualul guvern de mare coaliţie 'pune capăt în Italia unui război civil între stânga şi dreapta, care a durat 20 de ani', Letta a spus că nu este de acord cu 'afirmaţiile puternice ale lui Berlusconi' şi a ţinut să precizeze că 'există încă mari diferenţe de opinie între Partidul Democrat )PD, de stânga( şi Poporul Libertăţii )PdL, de dreapta(', susţinând însă în acelaşi timp că noul executiv italian a început să lucreze bine şi că, 'dacă acest climat politic pozitiv va continua în următoarele luni, democraţia italiană va putea redeveni o democraţie matură', notează La Repubblica.
Letta a mai adăugat că 'greşesc cei care cred că durata actualului guvern italian poate depinde de rezultatul proceselor în care este implicat Silvio Berlusconi', deoarece toţi miniştrii, de stânga, de dreapta sau de centru, 'lucrează bine şi mult' şi există, în cadrul reuniunilor Consiliului de miniştri, 'o armonie care reprezintă un semnal pozitiv pentru ţară', semnalează publicaţia menţionată.
'Guvernul Letta şi lupta împotriva şomajului tinerilor', scrie Corriere della Sera din Milano, care relevă faptul că miniştrii economiei şi muncii din Italia, Franţa, Germania şi Spania se vor reuni la 14 iunie la Roma pentru a discuta despre problema şomajului, în special a celui din rândul tinerilor, după cum a anunţat premierul Enrico Letta în cursul interviului acordat miercuri seară postului privat de televiziune La7.
'Această reuniune, prima de acest gen, reprezintă o oportunitate pentru coordonarea în vederea viitoarelor reuniuni internaţionale', cum ar fi summitul european din 27 şi 28 iunie, consacrat chestiunilor economice, creşterii, competitivităţii şi locurilor de muncă, a mai afirmat şeful guvernului de la Roma, potrivit principalului cotidian milanez.
Enrico Letta, care a declarat că este 'angajat în favoarea definirii unei politici europene privind ocuparea forţei de muncă, în special în rândul tinerilor', va deschide această reuniune ministerială care va avea loc în capitala Italiei pe data de 14 iunie.
Întâlnirea între miniştrii economiei şi muncii din principalele patru ţări ale zonei euro a fost decisă pe baza recunoaşterii faptului că o îmbunătăţire rapidă a pieţei muncii reprezintă o condiţie indispensabilă pentru relansarea creşterii economiei europene, a mai precizat Letta, care a adăugat că miniştrii vor discuta despre modul în care trebuie întărită coordonarea între politicile financiare şi cea a ocupării forţei de muncă, la nivel naţional şi european, pentru a combate şomajul, în special în rândul tinerilor, anunţă Corriere della Sera.
'Lupta împotriva şomajului în rândul tinerilor este una dintre priorităţile guvernului Letta', scrie La Stampa din Torino, care subliniază că această reuniune a fost propusă de ministrul italian al muncii, Enrico Giovannini )fost preşedinte al Institutului naţional de statistică, ISTAT(.
La reuniunea de la Roma, pe 14 iunie, vor participa, pentru Italia, ministrul muncii, Enrico Giovannini, şi ministrul economiei, Fabrizio Saccomanni. Franţa va fi reprezentată de ministrul muncii, Michel Sapin, şi de ministrul economiei şi finanţelor, Pierre Moscovici, pentru Germania - ministrul muncii, Ursula von der Layen, şi ministrul finanţelor, Wolfgang Schaeuble, iar din partea Spaniei vor sosi la Roma ministrul economiei, Luis de Guindos Jurado, şi ministrul muncii, Maria Fatima Baez Garcia, conchide publicaţia menţionată.