Mike Pence acuză China de interferare cu alegerile din SUA. Beijingul neagă
alte articole
Referindu-se la un discurs dur al vicepreşedintelui american Mike Pence, Beijingul a cerut Washingtonului să nu mai “acuze în mod nejustificat China” de amestec în procesul electoral din SUA.
Apelul vine după ce Pence a acuzat China că foloseşte “actori ascunşi, grupuri paravan şi organizaţii propagandistice” pentru a influenţa electoratul american înaintea alegerilor de la mijlocul mandatului din SUA, care vor avea loc în luna noiembrie, potrivit Deutsche Welle.
Ministerul chinez de Externe a respins vineri acuzaţiile ca fiind “nefondate” şi “ridicole”.
Adresându-se joi la un think tank din Washington, Pence a declarat că Beijingul este implicat într-un “efort fără precedent” de a influenţa alegătorii americani. Acuzaţiile sunt lansate pe fondul intensei dispute comerciale sino-americane şi al amplificării revendicărilor teritoriale chineze din Marea Chinei de Sud.
“China doreşte un preşedinte american diferit”, a afirmat Pence în discursul său de la Institutul Hudson.
Eforturile depuse de statul comunist s-ar concentra pe “industriile şi statele americane care vor juca un rol important” la alegerile din noiembrie.
“Potrivit unei estimări, peste 80% dintre districtele americane vizate de China au votat pentru preşedintele Trump şi pentru mine în 2016”, a afirmat Pence. “Acum, China doreşte să îi întoarcă pe aceşti alegători împotriva administraţiei noastre”.
De când a câştigat alegerile prezidenţiale din 2016, Trump a fost urmărit de acuzaţii că Rusia ar fi interferat în procesul electoral pentru a-i asigura victoria. Câteva agenţii americane de aplicare a legii au confirmat acuzaţiile, deşi Rusia le-a negat.
Însă joi, Pence a indicat că presupusele acţiuni ale Chinei se desfăşoară la o scară mult mai mare.
“După cum mi-a spus în această săptămână un membru de top al comunităţii de informaţii, ceea ce fac ruşii păleşte în comparaţie cu ceea ce face China în această ţară şi cetăţenii americani merită să ştie aceste lucruri”, a precizat vicepreşedintele SUA.
“Partidul Comunist Chinez recompensează sau constrânge companii americane, studiouri de filme, universităţi, think tank-uri, academicieni, jurnalişti şi oficiali la nivel local, de stat şi federal”, a adăugat Pence.
De asemenea, Pence a cerut gigantului american Google să suspende imediat dezvoltarea aplicaţiei Dragonfly în China, care va cenzura informaţiile după bunul plac al autorităţilor comuniste chineze şi va facilita monitorizarea activităţii utilizatorilor pe Internet.
Aplicaţia “va întări cenzura aplicată de Partidul Comunist Chinez şi va compromite intimitatea clienţilor chinezi”, a adăugat el.
La sesiunea ONU ce a avut loc săptămâna trecută, Trump a acuzat la rândul său China de interferare cu procesul electoral din SUA şi a făcut referire la suplimentul de patru pagini publicat de o companie media chineză de stat – China Daily – în publicaţia Des Moines Register, care promovează beneficiile reciproce ale comerţului sino-american şi menţionează efectele politicilor comerciale ale preşedintelui american.
Trump a declarat săptămâna trecută într-un mesaj postat pe Twitter: “De fapt, China plasează anunţuri propagandistice în Des Moines Register şi alte ziare - anunţuri făcute să pară ştiri”.
În plus, un înalt oficial al administraţiei Trump a afirmat că Beijingul foloseşte instrumente politice, economice, comerciale, militare şi de spionaj pentru a influenţa opinia publică americană şi pentru a promova interesele Partidului Comunist Chinez şi ale guvernului din Beijing.
Pence a făcut comentariile pe fondul amplificării tensiunilor sino-americane în Marea Chinei de Sud, unde Beijingul desfăşoară o campanie agresivă de revendicare teritorială şi unde SUA trimite avioane şi nave de luptă pentru a-şi exercita şi apăra dreptul de liberă navigaţie în apele internaţionale respective.
Marea Chinei de Sud este una dintre cele mai sensibile zone din lume. Revendicările teritoriale extinse ale Beijingului, care include insule, bancuri, recife şi canale maritime sunt contestate de Vietnam, Brunei, Filipine, Malaezia şi Taiwan, care au propriile lor cereri.
Beijingul a plasat instalaţii militare pe insulele localizate strategic în regiune, care este considerată a fi bogată în resurse naturale şi prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. De altfel, China a amplasat pe unele dintre aceste insule tehnologie de bruiere, rachete sol-aer, rachete balistice anti-navale şi chiar bombardiere de capacitate mare.
În cel mai recent exemplu de amplificare a tensiunilor în acea regiune, distrugătorul american USS Decatur desfăşura duminica trecută o “operaţiune de promovare a libertăţii de navigaţie”, aflându-se în interiorul zonei de 22 de km delimitată în jurul Insulelor Spratly, când a fost interceptat de un distrugător chinez. Într-un interviu cu publicaţia militară Stars and Stripes, comandantul Tim Gorman a afirmat că în timpul incidentului de duminică, nava chineză “s-a apropiat la o distanţă de 41 de metri de prora distrugătorului USS Decatur, după care nava americană a fost nevoită să efectueze manevre pentru a preveni o coliziune”.
În luna mai, două nave de luptă americane au navigat în zona de 22 km delimitată în jurul a patru dintre Insulele Parcel din Marea Chinei de Sud.
În martie, distrugătorul USS Mustin s-a apropiat de asemenea de Reciful Mischief în Insulele Spratly, operaţiunea fiind condamnată de oficialii comunişti chinezi.