Mike Pompeo şi Kim Jong-un se vor întâlni duminică în Coreea de Nord

Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)
Andrei Popescu
03.10.2018

Secretarul de stat american Mike Pompeo se va întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong-un duminică în Phenian, ca parte a călătoriei sale în Asia care va începe în această săptămână, a anunţat marţi Departamentul de Stat al SUA.

Pompeo va vizita de asemenea Japonia, Coreea de Sud şi China în cadrul călătoriei sale, a susţinut Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat. Aceasta va fi cea de-a patra vizită a lui Pompeo în Coreea de Nord, potrivit Fox News.

Pompeo va încerca să pregătească un al doilea summit între Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump, care s-au întâlnit în luna iunie în Singapore, cu care ocazie au publicat o declaraţie vagă ce promitea înlăturarea armelor nucleare din Peninsula Coreeană.

Dar de atunci, negocierile referitoare la când şi cum va avea loc denuclearizarea nu s-au derulat prea bine, niciuna dintre tabere nefiind de acord cu un punct de pornire. În plus, în SUA există un scepticism răspândit cu privire la faptul că Phenianul ar putea să nu fie serios în ceea ce priveşte renunţarea la un arsenal pe care îl consideră a fi singura modalitate de a-şi garanta siguranţa.

Speranţele pentru un eventual progres al tratativelor au apărut luna trecută, când preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-a întâlnit în Phenian cu omologul său nord-coreean în cadrul celui de-al treilea summit bilateral.

Summitul a rezultat într-o declaraţie comună în care Coreea de Nord şi-a exprimat disponibilitatea de a desfiinţa “permanent” principalul său complex nuclear din Yongbyon – în cazul în care SUA face unele concesii – şi totodată desfiinţarea unui poligon de testări de motoare pentru rachete şi a unei rampe de lansare din nord-vestul Coreei de Nord.

Ministerul nord-coreean însărcinat cu propaganda oficială a acuzat marţi SUA că “încearcă să supună” Coreea de Nord prin intermediul sancţiunilor, indicând că regimul lui Kim ar putea folosi ridicarea sancţiunilor ca monedă de schimb în discuţiile legate de viitorul programului nuclear nord-coreean. Pompeo a fost un susţinător vocal al menţinerii presiunii maxime şi a sancţiunilor asupra Coreei de Nord până când aceasta va lua măsuri clare şi semnificative în direcţia denuclearizării.

Într-un discurs susţinut săptămâna trecută la ONU, ministrul nord-coreean de Externe a afirmat că Phenianul este pregătit să implementeze acordurile încheiate de Trump şi Kim în Singapore, însă a acuzat Washingtonul că a eşuat să îşi demonstreze disponibilitatea pentru a relaxa tensiunile şi a construi o încredere reciprocă.

“Fără încredere în SUA nu va exista încredere în securitatea noastră naţională şi, sub nicio formă, noi nu ne vom dezarma unilateral primii”, a afirmat Ri Yong-ho.

Comentariile lui Ri de la Adunarea Generală a ONU au fost mai calme comparativ cu cele de anul trecut, când Coreea de Nord şi SUA au schimbat cuvinte dure care au declanşat temeri că cele două tabere ar putea merge la război.

De asemenea, ministrul sud-coreean al Unificării, Cho Myoung-gyon, a declarat în Parlamentul din Seul că estimările privind mărimea arsenalului nuclear nord-coreean variază de la 20 până la 60 de bombe.

Potrivit unor raporte guvernamentale sud-coreene, se estimează că Phenianul ar fi produs 50 kg de plutoniu corespunzător armelor nucleare, adică suficient pentru cel puţin 8 bombe atomice.

Totuşi, diverşi academicieni ai Universităţii Stanford, printre care fizicianul specialist în domeniul nuclear Siegfried Hecker care a vizitat complexul nuclear nord-coreean din Yongbyon în 2010, au scris la începutul acestui an că se estimează că Phenianul ar avea un inventar de uraniu puternic îmbogăţit cuprins între 249 şi 498 de kilograme, suficient pentru 25-30 de dispozitive nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor