Mii de maghiari au organizat sâmbătă mitinguri şi marşuri în Ardeal

(ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)

Mii de maghiari din Ardeal au sărbătorit, sâmbătă, Ziua Maghiarilor de pretutindeni, organizând marşuri şi mitinguri la Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe etc. Autorităţile române au mobilizat peste 1.000 de poliţişti întrucât s-au aşteptat ca extremiştii unguri afiliaţi Gărzii Maghiare, aripa paramilitară a partidului extremist Jobbik, să provoace incidente violente.

Autorităţile române au intrerzis intrarea în ţară a participanţilor maghiari din 4 formaţiuni extremiste, dintre care şi Jobbik. Măsurile au fost luate după ce la începutul săptămânii au avut loc incidente violente la un miting la care au participat cca 4000 de persoane.

Cluj

La Cluj au avut loc două evenimente: marşul organizat de gruparea Noua Dreaptă şi mitinguri ale maghiarilor ţinute cu ocazia Zilei Maghiarilor.

Clujul a fost scena celei de-a şasea ediţie a Marşului Memorial Avram Iancu, organizat de gruparea Noua Dreaptă, câteva zeci de simpatizanţi ai formaţiunii adunându-se în faţa statuii domnitorului Mihai Viteazul din oraş.

Simpatizanţii Noi Drepte, care au purtat steaguri tricolore şi pancarte cu mesajele "Împotriva separatismului maghiar" şi "Pentru unitate naţională", au fost direcţionaţi pe un traseu pentru a nu se intersecta cu etnicii maghiari care serbează astăzi Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Maghiarii care s-au adunat la mitingurile dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au purtat şi drapelul României alături de steagul secuilor, al UE şi al Ungariei.

Aproximativ 300 de persoane au participat la marşul de la Cluj. Manifestanţii, însoţiţi de o fanfară, au ocupat o bandă de circulaţie şi au întonat cântece patriotice, precum şi imnul Ungariei şi imnul secuiesc.

Târgu Secuiesc

O paradă cu husari călare a deschis manifestaţiile maghiarilor la Târgu Secuiesc, în fruntea cărora s-a aflat vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, care a participat şi anul trecut la acţiunile organizate în Târgu Secuiesc de ziua maghiarilor.

Totodată, au defilat reprezentanţilor şcolilor din zonă şi locuitorii din comunele aflate în apropierea oraşului, cei din urmă venind cu căruţe în centrul municipiului.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, le-a transmis participanţilor la manifestări că autonomia cerută de maghiari "nu este un fel de specialitate secuiască", nu este "o cerere exagerată", ci mai degrabă "ceea ce în Uniunea Europeană pentru alţii este o realitate naturală cotidiană".
Acesta a adăugat că în Uniunea Europeană autoguvernarea şi autonomia este o realitate naturală şi obişnuită, iar în acest context ceea ce li se cuvine altora li se cuvine şi maghiarilor, iar dacă acest lucru este permis pentru alţii ar trebui permis şi pentru aceştia, pentru că nu sunt un popor mai prejos decât altele, nu sunt cetăţeni de rangul doi.
În Târgu Secuiesc a fost prezent şi preşedintele organizaţiei Jobbik, care a anunţat că va participa la alegerile maghiarilor din Ungaria.
Oradea

Cca 400 de persoane au participat la manifestaţiile organizate în centrul oraşului, purtând drapelul Ungariei şi steagul secuiesc. A participat la eveniment şi europarlamentarul Laszlo Tokes, care a declarat că doreşte "împăcarea", dar fără ascunderea adevărului, delimitându-se totodată de partidul extremist Jobbik.
În discursul ţinut, Tokes a criticat "isteria antimaghiară" a autorităţilor române, care interzic accesul în ţară al unor cetăţeni ungari a căror singură vină este, în opinia sa, aceea că militează pentru "libertatea" maghiarilor

Târgu Mureş

La manifestaţiile de la Târgu Mureş au organizat adunări publice, discursuri şi momente artistice "Cercul de prieteni ai Jobbik" şi reprezentanţii "Tineretului Maghiar Ardelean" din Târgu Mureş.

La mitingul organizat a participat vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, care a ţinut un discurs în care a susţinut că autonomia este un concept de care să se ţină seama, pe care majoritatea românilor ar trebui să-l accepte.