Mii de bulgari au spus la Sofia "ACTA La Vista Baby!"

Mii de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Sofiei pentru a protesta faţă de acordul controversat antipiraterie şi anticontrafacere ACTA. Tinerii din imagine poartă măşti "Guy Fawkes" şi ţin un banner pe care scrie "Nu ACTA, eliberaţi internetul", Sofia, 11 febr 2012. (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.02.2012

Mii de oameni s-au adunat sâmbătă în centrul Sofiei pentru a protesta faţă de acordul controversat antipiraterie şi anticontrafacere ACTA, în care văd o tentativă de limitare a libertăţii de exprimare pe internet şi o atingere adusă drepturilor individuale, relatează Sofia News Agency.

Între 4.000 şi 8.000 de bulgari au mărşăluit în capitală sub deviza "ACTA LA VISTA BABY!", aluzie la o celebră replică a actorului Arnold Schwarzenegger rostită în filmul Terminator 2: "Hasta la vista, baby!" (n.r. - "Adio, iubito!").

Majoritatea demonstranţilor erau tineri purtând masca "Guy Fawkes", simbol internaţional al protestelor faţă de ACTA. Ei au afişat bannere pe care scria "Nu sunt un terorist", "Nu ACTA", "Stop ACTA, altfel o vom face noi!", "Semnezi ACTA, pierzi alegerile", "Destul cu ACTA" etc. De asemenea, participanţii au strigat sloganuri în favoarea libertăţii pe internet.

Manifestanţii au mărşăluit de la Palatul Naţional al Culturii, prin centrul Sofiei, până în piaţa din faţa Parlamentului şi au fost însoţiţi de efective considerabile ale poliţiei.

Proteste similare sunt organizate sâmbătă în alte 15-16 oraşe bulgăreşti şi în 150 de oraşe din întreaga Europă.

Pagina de Facebook din Bulgaria intitulată "Nu ACTA" are deja 25.000 de adepţi.

Negociat între Uniunea Europeană, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) vizează lupta împotriva contrafacerii în sens foarte larg, de la medicamente şi alte mărfuri până la desărcări ilegale de pe internet. Potrivit criticilor, textul este prea vag, dând posibilitatea unor abuzuri din partea proprietarilor de drepturi de autor şi poate constitui o încălcare a libertăţilor fundamentale.

22 de ţări europene au semnat la 26 ianuarie, la Tokyo, acordul ACTA. Cele cinci ţări europene care, din diferite motive, nu au semnat documentul sunt Germania, Estonia, Slovacia, Cipru şi Olanda.

Germania a amânat vineri semnarea controversatului acord antipiraterie şi anticontrafacere ACTA, după ce ministrul justiţiei a declarat că are unele îndoieli în legătură cu textul

Letonia a anulat, la rândul ei, ratificarea documentului, care era prevăzută tot pentru vineri. Polonia şi Cehia au amânat deja ratificarea documentului, în timp ce Slovacia a anunţat că opreşte procedurile în vederea semnării.

O serie de proteste internaţionale sunt convocate pentru sâmbătă în legătură cu ACTA, ale cărei măsuri antipirateriei online au dat naştere controverselor.

Hackeri care au pretins că acţionează în numele organizaţiei Anonymous au atacat site-urile oficiale care sprijină acordul internaţional.

Susţinătorii tratatului spun că măsurile sunt necesare pentru a combate nivelul tot mai mare al pirateriei, iar criticii acuză încălcarea libertăţilor.

Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie să fie ratificat de parlamentele ţărilor semnatare, precum şi de Parlamentul European.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor