Mai multe ţări din Europa vor fi scena unor proteste anti-ACTA sâmbătă
alte articole
Un protest la nivel european faţă de acordul antipiraterie informatică ACTA urmează să aibă loc sâmbătă, fiind organizat pe reţele de socializare.
Organizatorii protestului, care se tem că acordul va afecta libertatea de exprimare şi de acces la informaţii, sunt aproape de a-şi atinge obiectivul - două milioane de semnături pe o petiţie care cere renunţarea la ACTA.
În Polonia vor avea loc proteste în principalele oraşe din ţară, în timp ce în România, 30.000 de persoane au anunţat că vor manifesta sâmbătă. Alţi 20.000 de oameni intenţionează să ia parte la mitingurile din Germania, iar interesul pare crescut şi în Franţa, relatează Radio Polonia.
În ianuarie, 22 de state UE, inclusiv România, au semnat Acordul împotriva pirateriei informatice. Criticii spun că tratatul ar duce la o monitorizare mult prea intruzivă şi la cenzură. Pe lângă aceste ţări, acordul a mai fost semnat de SUA, Australia, Canada, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Singapore şi Coreea de Sud.
A doua zi după semnare, raportorul Parlamentului European pentru acord, Kader Arif, a demisionat, denunţând manevre de culise ale oficialilor care pregătesc tratatul, relatează BBC News. Decizia lui Arif de a demisiona a intervenit în urma protestelor din Polonia, unde mii de manifestanţi au ieşit în stradă după semnarea acordului.
Arif a criticat eforturile de a impune măsurile prevăzute în documente înainte de discuţii. “Condamn întregul proces care a dus la semnarea acestui acord: nicio consultare cu societatea civilă, lipsa de transparenţă de la începutul negocierilor, întârzieri repetate ale semnării textului fără să fie oferită nicio explicaţie, respingerea recomandărilor Parlamentului, oferite în mai multe rezoluţii ale adunării noastre", a spus el.
Tratatul a provocat controverse încă de la publicarea primelor discuţii în acest sens, de către Wikileaks, în 2008 - la doi ani după lansarea negocierilor. Detaliile au fost confirmate în 2010.
Criticii acordului susţin, printre altele, că ACTA favorizează încălcarea drepturile utilizatorilor de internet printr-un control asupra datelor confidenţiale ale acestora. Cu toate acestea, ACTA (Acord comercial împotriva bunurilor contrafăcute) nu se referă doar la mediul online, ci la orice tip de comerţ cu bunuri contrafăcute.
Dacă va fi ratificat, documentul propune "impunerea drepturilor de proprietate intelectuală" în ţările participante şi sugerează stabilirea unor standarde internaţionale privind pedepsirea încălcării legii drepturilor de autor, inclusiv prin detenţie şi amenzi.