Daciana Sârbu interpelează CE cu privire la ACTA: "Cetăţenii europeni sunt îngrijoraţi de efectele acestui acord"
Daciana Sârbu, eurodeputată PSD, a interpelat Comisia Europeană (CE) cu privire la ACTA, atrăgând atenţia că utilizatorii de internet sunt preocupaţi de impactul acestui acord asupra unor drepturi fundamentale, informează vineri un comunicat al cabinetului eurodeputatei transmis Agerpres.
"ACTA provoacă îngrijorări reale unui număr foarte mare de cetăţeni. Este nevoie de o dezbatere publică amplă pe marginea acestui acord, în interesul cetăţenilor care sunt în mod clar preocupaţi de impactul prevederilor sale", afirmă eurodeputata în textul interpelării, citat în comunicat. Daciana Sârbu cere Comisiei Europene (CE) să explice cum îşi justifică afirmaţia potrivit căreia ACTA nu ar determina limitarea unor drepturi fundamentale, în condiţiile în care numeroase analize ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea apariţiei de abuzuri în aplicarea acordului.
"Guvernul României a semnat pe ascuns, fără niciun fel de consultare publică, un acord care provoacă temeri în rândul românilor. În capitolul privitor la internet, el conţine prevederi care pot genera uriaşe abuzuri, prin încălcarea unor drepturi fundamentale. Specialiştii au adus deja o serie de critici argumentate împotriva ACTA, care merg de la problema transformării furnizorilor de internet într-o forţă de tip poliţienesc şi până la posibilitatea cenzurării unor site-uri sau bloguri sub pretextul încălcării acestor reguli", spune Daciana Sârbu.
"Comisia este obligată să ne ofere o serie de explicaţii", subliniază eurodeputata.
Daciana Sârbu anunţă că grupul socialist din Parlamentul European ridică, la rândul său, obiecţii importante împotriva textului ACTA. "Hannes Swoboda, liderul grupului socialist, a sintetizat miercuri la Bruxelles principalele noastre critici faţă de forma actuala a acestui acord. Ele sunt legate de aplicarea copyright-ului pe internet şi de definirea şi monitorizarea activităţilor online. Textul ACTA este prea vag şi e obligatoriu să clarificăm rolul de "poliţie" acordat furnizorilor de internet. Înţelegem preocuparea cetăţenilor şi vom organiza dezbateri pentru a discuta în detaliu impactul acestui acord şi compatibilitatea sa cu legile comunitare", dă asigurări Daciana Sârbu, conform comunicatului citat.