Germania amână semnarea ACTA
Germania a amânat semnarea controversatului acord antipiraterie şi anticontrafacere ACTA, după ce ministrul justiţiei a declarat că are unele îndoieli în legătură cu textul, relatează BBC.
Un purtător de cuvânt al MAE german a precizat că amânarea semnării documentului dă autorităţilor mai mult timp de gândire.
Letonia a anulat, la rândul ei, ratificarea documentului, care era prevăzută tot pentru vineri. Polonia şi Cehia au amânat deja ratificarea documentului, în timp ce Slovacia a anunţat că opreşte procedurile în vederea semnării.
O serie de proteste internaţionale sunt convocate pentru sâmbătă în legătură cu ACTA, ale cărei măsuri antipirateria online au dat naştere controverselor.
Hackeri care au pretins că acţionează în numele organizaţiei Anonymous au atacat site-urile oficiale care sprijină acordul internaţional.
Susţinătorii tratatului spun că măsurile sunt necesare pentru a combate nivelul tot mai mare al pirateriei, iar criticii acuză încălcarea libertăţilor.
Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie să fie ratificat de parlamentele ţărilor semnatare, precum şi de Parlamentul European.
22 de ţări europene au semnat la 26 ianuarie, la Tokyo, acordul ACTA. Cele cinci ţări europene care, din diferite motive, nu au semnat documentul sunt Germania, Estonia, Slovacia, Cipru şi Olanda.
Negociat între Uniunea Europeană, SUA, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia, ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) vizează lupta împotriva contrafacerii în sens foarte larg, de la medicamente şi alte mărfuri până la descărcări ilegale de pe internet. Potrivit criticilor, textul este prea vag, dând posibilitatea unor abuzuri din partea proprietarilor de drepturi de autor şi poate constitui o încălcare a libertăţilor fundamentale.