Mihail Saakaşvili are interdicţie să intre în Ucraina până în 2021

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili (Getty Images)

Serviciul de frontieră al Ucrainei îi interzice lui Mihail Saakaşvili să pătrundă pe teritoriul ţării timp de 3 ani. Anunţul a fost făcut la câteva zile după ce fostul preşedinte georgian fusese expulzat din Ucraina.

Saakaşvili a postat miercuri pe Facebook un document din partea serviciului de frontieră ucrainean privind interdicţia de a intra în Ucraina – valabilă până în 13 februarie 2021.

Oleh Slobodian, purtător de cuvânt al serviciului de frontieră, a confirmat că interdicţia împotriva lui Saakaşvili a fost aplicată la ordinul comandantului departamentului de frontieră ucrainean, pe care fostul preşedinte georgian a traversat-o în septembrie 2017 evitând o blocadă.

Saakaşvili a răspuns sfidător la ordinul de interdicţie, scriind pe Facebook: “Cu sau fără mine, sfârşitul a sosit deja pentru aceste autorităţi şi mă voi întoarce în Ucraina foarte curând, mult mai repede decât în 3 ani”.

Saakaşvili a fost preşedinte al Georgiei în perioada 2004-2013, înainte să se mute în Ucraina după ce a fost acuzat de fraudă în ţara sa natală. Ulterior, Saakaşvili a devenit guvernator al regiunii ucrainene Odesa şi a primit de asemenea cetăţenie ucraineană, lucru care l-a forţat să renunţe la paşaportul său georgian. Însă Saakaşvili a demisionat după un an şi jumătate din noua sa funcţie, plângându-se de corupţia masivă din Ucraina.

Fostul guvernator al Odesei a rămas fără cetăţenie ucraineană în iulie 2017 şi, după ce a condus o campanie de opoziţie împotriva preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, a fost arestat recent într-un restaurant din Kiev şi expulzat în Polonia. În cele din urmă, Saakaşvili a zburat în Olanda, ţara natală a soţiei sale, şi a promis că va continua să lupte pentru răsturnarea regimului Poroşenko.

Autorităţile ucrainene l-au acuzat pe Saakaşvili că ajută un presupus “grup criminal” condus de Viktor Ianukovici, fostul preşedinte ucrainean pro-rus care a fugit din Ucraina în 2014 în timpul unor proteste generale pro-europene cunoscute sub numele de Euromaidan.

Pe de altă parte, autorităţile ucrainene au declarat că protestele stradale organizate de Saakaşvili fac parte dintr-un complot rusesc împotriva guvernului din Kiev. Saakaşvili a negat toate acuzaţiile, susţinând că sunt “absurde” şi motive politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe