Mihail Saakaşvili ajunge în Olanda după expulzarea din Ucraina - agenţia de ştiri ANP

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)

Fostul preşedintele georgian şi fost guvernator al regiunii ucrainene Odesa, Mihail Saakaşvili, se află acum în Olanda, după expulzarea sa din Ucraina, a raportat miercuri agenţia olandeză de ştiri ANP.

Ministerul olandez de Externe nu a putut fi găsit pentru a confirma raportul. Saakaşvili este căsătorit cu o femeie olandeză.

Saakaşvili a fost expulzat luni din Ucraina, după ce susţinătorii săi au afirmat că ar fi fost “răpit” în timp ce lua cina la un restaurant din Kiev. De asemenea, o purtătoare de cuvânt a politicianului georgian a confirmat ulterior că acesta a fost reţinut de bărbaţi necunoscuţi.

Un alt mesaj postat pe pagina de Facebook a politicianului din opoziţie a susţinut că “nu există niciun motiv juridic pentru deportarea sa. Aceasta este o răpire executată de bandiţi ucraineni pentru a scăpa de un opozant politic!”.

Saakaşvili, în vârstă de 49 de ani, a fost preşedinte al Georgiei în perioada 2004-2013, înainte să se mute în Ucraina după ce a fost acuzat de fraudă în ţara sa natală. Ulterior, Saakaşvili a devenit guvernator al regiunii ucrainene Odesa şi a primit de asemenea cetăţenie ucraineană, lucru care l-a forţat să renunţe la paşaportul său georgian.

După izbucnirea unei dispute cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, Saakaşvili şi-a pierdut şi naţionalitatea ucraineană, devenind o persoană fără cetăţenie.

De asemenea, Saakaşvili şi-a exprimat în mai multe rânduri dorinţa de a rămâne în Ucraina pentru “a scăpa [ţara] de vechea elită coruptă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe