Mii de manifestanţi pro-Saakaşvili cer demisia lui Poroşenko în Kiev

Protest împotriva preşedintelui Petro Poroşenko în Kiev, 4 februarie 2018.
Protest împotriva preşedintelui Petro Poroşenko în Kiev, 4 februarie 2018. (Konstantin Melnitskiy/Anadolu Agency/Getty Images)

Mii de persoane au mărşăluit în centrul capitalei ucrainene cerând demisia preşedintelui Petro Poroşenko.

Poliţia a declarat că protestul de duminică a fost organizat de partidul Mişcarea Noilor Forţe al politicianului din opoziţie Mihail Saakaşvili şi a atras 2.500 de persoane. Totuşi, rapoarte media locale au susţinut că la demonstraţie au participat aproximativ 5.000 de persoane.

Adresându-se la protest, Saakaşvili a afirmat că evenimentul a marcat începutul unei campanii de “demontare a acestui sistem putred şi corupt”.

“Şi demisia lui Poroşenko este doar primul pas”, a adăugat el.

Organizatorii “Marşului pentru viitor” au cerut de asemenea alegeri parlamentare anticipate şi formarea unui nou guvern.

De asemenea, manifestanţii au adoptat o rezoluţie prin care cer mitinguri naţionale în data de 18 februarie, a declarat politicianul Iuri Derevianko.

Participanţii la protest au mărşăluit din parcul Şevcenko spre Piaţa Europeană din Kiev, unde au desfăşurat un miting, au fluturat steaguri ucrainene şi bannere ale partidului “Mişcarea Noilor Forţe” şi au scandat slogane precum “Demisia” sau “Ucraina fără oligarhi”.

Aproximativ 2.000 de ofiţeri de poliţie au fost desfăşuraţi în capitală înaintea evenimentului, deşi nu au fost raportate incidente.

Saakaşvili a fost preşedinte al Georgiei în perioada 2004-2013. A renunţat la paşaportul său georgian în 2015 când a acceptat cetăţenia ucraineană pentru a ocupa postul de guvernator al Odesei la cererea lui Poroşenko.

Dar, în noiembrie 2016, Saakaşvili a demisionat din postul său, acuzând guvernul din Kiev că îi subminează eforturile de a lupta împotriva corupţiei şi de a aplica reforme şi, de atunci, a devenit un opozant puternic al preşedintelui ucrainean.

Ulterior, Poroşenko i-a suspendat lui Saakaşvili cetăţenia ucraineană în iunie 2017, decizie pe care fostul preşedinte georgian o contestă în instanţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe