Mihai Ghimpu: Nu vom permite demolarea Pietrei Comemorative din centrul Chişinăului

Partidului Liberal a instalat corturi şi intenţionează să păzească piatra dedicată jertfelor regimului comunist, instalată în faţa Guvernului de la Chişinău, motivând cu faptul că Igor Dodon ar dori să o demoleze.
Liberali în timpul conferinţei de presă din faţa Pietrei Comemorative din PMAN 03.08.2017 (facebook.com/PL)
Ştefan Sârbu
03.08.2017

Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu a anunţat joi în cadrul unei conferinţe de presă că voluntari, dar şi membri ai PL vor păzi neîntrerupt Piatra Comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), instalată în 2010, prin Decret Prezidenţial în memoria victimelor regimului totalitar comunist. Decizia ar fi fost luată de liberali după ce „din surse demne de încredere” s-a aflat că Igor Dodon intenţionează să demoleze piatra până la sărbătorile naţionale din luna august.

”În urma alegerilor din toamnă, cetăţenii şi-au ales un preşedinte care apără interesele celor care ne-au ocupat . Din surse demne de încredere, Igor Dodon a declarat că în această lună, până la sărbătorile naţionale, adică Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Române, vrea să demoleze această piatră, să o transforme în pietriş şi, posibil, să o ducă în Piaţa Roşie ca dovadă că este sluga Kremlinului, iar noi nu vom permite acest lucru”, a menţionat Mihai Ghimpu.

În acest sens, Partidul Liberal a instalat două corturi, de o parte şi de altă a pietrii ca să o păzească 24 din 24 de ore, preşedintele PL atenţionând că nimeni nu este în drept să ridice mâna asupra ”pietrei sfinte”. ”Trebuie să-i fie ruşine să facă acest lucru, în special Dodon, pentru că în satul Sadova, de unde este originar, au fost deportaţi mulţi oameni, inclusiv şi cu familia Dodon. Cine nu-şi cunoaşte istoria, o repetă. Ziua de 28 iunie am declarat-o Ziua Ocupaţiei. Aici trebuie ridicat monumentul, aşa cum prevedea decretul meu.”

Piatra Comemorativă din PMAN a fost dezvelită la 28 iunie 2010, ca urmare a unui decret semnat de Mihai Ghimpu, care deţinea funcţia de preşedintele interimar. Potrivit aceluiaşi decret, s-a dispus înălţarea ulterioară în locul pietrei comemorative a unui monument, iar ziua de 28 iunie 1940 a fost desemnată Zi a ocupaţiei sovietice. Ulterior însă, în urma unei sesizări a Partidului Comuniştilor, Curtea Constituţională a decis că acest decret este neconstituţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor