Migranţii şi UE: un nou scandal european - azi agenţia Frontex
alte articole
Agenţia Frontex, cu sediul în Varşovia, a costat 600 de milioane de euro în 2005.
Numele este important: Frontex. Misiunea este ambiţioasă: gestionarea frontierelor europene cu ţările vecine, coordonând munca în folosul comunităţii. Dar rezultatul este mizerabil: în ciuda celor 600 de milioane cheltuite, ţările cele mai afectate de fluxurile de migraţie, cum ar fi Italia şi Spania, se plâng de lipsă de sprijin din partea Europei. Şi mai presus de toate sunt tragediile, cum ar fi cele din Lampedusa, cele care demonstrează ineficienţa Frontex.
Agenţia Europeană pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Uniunii Europene (definiţia de proiect extins a devenit operaţională în 2005) are sediul la Varşovia, în Polonia, unde sunt gestionate diversele activităţi. De la analiza riscurilor la operaţiunile de control, de fapt, există mai multe sarcini încredinţate organismului european. Printre sarcinile sale ar fi şi aceea de a sprijini statele membre în cadrul operaţiunilor comune de repatriere.
Cifrele au fost dezvăluite de o anchetă a revistei Espresso
În şapte ani, Frontex a cheltuit exact 601,5 milioane de euro. Bilanţul oficial al Agenţiei relevă un vârf de 118 milioane în 2011 şi un buget de 85 de milioane pentru anul în curs. În 2013, 20 de milioane de euro vor ajunge la personalul acesteia: cheltuielile legate de salariile personalului, instruire şi servicii. Din cele 10 milioane pentru alte cheltuieli administrative ies în evidenţă 160.000 de euro pentru cheltuieli poştale şi 100.000 de euro pentru branding "corporate identity". "Ziua europeană a poliţiştilor de frontieră" îi costă pe contribuabilii europeni 400.000 de euro.
Este vorba despre "banii publici", care sunt investiţi pentru un principiu. Problema rămâne rezultatul, care este foarte dubios. Cele mai importante politici au fost de multe ori încredinţate statelor individuale, aşa cum s-a întâmplat în Italia. Roma, în trecut, a semnat acorduri cu regimuri africane pentru a evita valurile puternice ale migraţiei. Cel mai recent acord a fost încheiat cu Gaddafi cu scopul de a limita plecările din Libia. Primăvara arabă a rescris geografia imigraţiei, aşa cum reiese din datele oficiale. Şi acum, iniţiativa unui singur stat nu mai este suficientă.
Răspunsul în acest moment este o mărire a cheltuielilor cu alte 35 de milioane de euro, de data aceasta pentru Eurosur, un plan de supraveghere a frontierelor care, aşa cum admite chiar Comisia Europeană, va creşte sistemele represive. Şi cine ştie dacă va fi suficient pentru a preveni tragedii, cum au fost cele observate în ultimele zile.