Italia: Beppe Grillo susţine "delictul de clandestinitate", la unison cu Berlusconi şi Liga Nordului
Beppe Grillo şi Roberto Casaleggio, cei doi "Deus ex machina" ai Mişcării 5 Stele (M5S), consideră că "delictul de clandestinitate", pasibil de amendă şi închisoare, adăugat în 2009 la Legea Bossi-Fini, este o măsură eficace şi corectă pentru a lupta împotriva imigraţiei ilegale. Cei doi au făcut cunoscut acest lucru joi, pe blogul lor, ca răspuns la un amendament ce vizează suprimarea acestui delict, amendament înaintat de doi senatori ai M5S, comparaţi imediat cu "Doctori Falamour scăpaţi de sub control", notează cotidianul francez Le Monde la secţiunea bloguri.
"Acest amendament poate fi interpretat ca o invitaţie lansată imigranţilor din Africa şi din Orientul Mijlociu (OM) să se îmbarce pentru Italia. Lampedusa este pe marginea prăpastiei, Italia nu o duce prea bine. Câţi imigranţi poate primi ţara noastră, în condiţiile în care un italian din opt nu are ce mânca?". În trecere, Grillo şi Casaleggio dezvăluie inclusiv obiectivele pur electorale ale M5S: "Dacă în timpul campaniei noastre am fi propus această măsură, am fi obţinut un scor echivalent cu prefixul telefonic" (între 01 şi 09).
În timp ce aproximativ 400 de imigranţi, în majoritate eritreeni şi somalezi, şi-au găsit moartea, la 3 octombrie, în drama naufragiului de lângă Lampedusa, Grillo şi Casaleggio par a fi ferm convinşi că numele Gianfranco Fini, fost preşedinte al Adunării Naţionale, reprezentant al Mişcării Sociale Italiene (fascistă), şi cel al lui Umberto Bossi, fondator al partidului xenofob Liga Nordului, au "zburat" deasupra mărilor pentru a-i înspăimânta pe candidaţii la exil, aflaţi la bordul unei îmbarcaţiuni supraaglomerate. Ca şi cum africanii în căutarea unei vieţi mai bune în Europa şi-ar spune: "Am fi vizitat cu plăcere Colosseumul, dar ne-am răzgândit: nu ne vom duce în Italia, unde suntem aşteptaţi de Bossi-Fini!", ironizează Le Monde.
După cum precizează cotidianul francez, "delictul de clandestinitate", dorit cu toată puterea de Liga Nordului, cu asentimentul lui Silvio Berlusconi, care a constituit o justificare pentru declanşarea a mii de anchete de către instanţele juridice din sudul Italiei, nu a avut niciodată efectul dorit. Chiar dacă un anumit număr de imigranţi a fost repatriat, majoritatea 'dispăreau în neant', insolvabili pentru o amendă şi prea numeroşi pentru închisorile italiene deja suprapopulate.
De altfel, Grillo şi Casaleggio cunosc foarte bine toate aceste lucruri. În timp ce aproximativ 50.000 de persoane - dintre care majoritatea sunt alegători ai M5S - au semnat deja o petiţie în favoarea suprimării acestui delict şi a cărui existenţă este ameninţată de parlament, cei doi şi-au îndreptat deja atenţia spre alte orizonturi. Obiectivul lor este scrutinul european din martie sau alegerile generale, încă posibile pe termen mediu.
Populismul şi simplificarea mizei sunt arma preferată a tribunului Grillo. El nu este primul care face legătura între imigraţie şi şomaj. În Italia, un loc a rămas liber şi trebuie ocupat - cel al Ligii Nordului, ieşit din modă, după aproape 30 de ani de promisiuni neonorate, ca şi acela, într-o măsură mai mică, al galaxiei pestriţe pe care o reprezintă alegătorii lui Berlusconi.
Prin urmare, Grillo şi Casaleggio fac politică, pe vechi. La fel ca alţii sau poate chiar mai rău, în condiţiile în care cei doi au promis să-i înlocuiască pe aleşi cu o nouă rasă de cetăţeni deputaţi şi senatori, cinstiţi, experţi şi chibzuiţi. Măştile au căzut. După expulzarea aleşilor rebeli, condamnarea mandatului prezidenţial imperativ, apelurile electorale de aliere cu fasciştii din Casa Pound, după refuzul de a modifica "Legea sângelui", M5S îşi marchează teritoriul: total la dreapta.