MI6 şi guvernul britanic au cooperat la extrădările ilegale ale suspecţilor de terorism
alte articole
Guvernul britanic a aprobat în 2004 extrădarea suspectului de terorism Abdel Hakim Belhaj în Libia, ţară care permitea tortura în închisori, arată o scrisoare a unui ofiţer din MI6, care felicită autorităţile de la Tripoli pentru "sosirea în siguranţă" a "transportului aerian", relatează BBC News.
Belhaj spune că a fost torturat în închisoare, iar mai multe guverne britanice au negat complicitatea la extrădare sau tortură.
Scrisoarea, redactată de un înalt oficial din MI6, Sir Mark Allen, şi adresată şefului serviciilor de informaţii libiene din perioada respectivă, Musa Kusa, a fost descoperită anul trecut în fostul birou al lui lui Musa Kusa, bombardat de NATO.
Pe lângă faptul că felicită libienii, autorul subliniază că "informaţiile au fost britanice".
Scrisoarea a fost trimisă în 2004, când Belhaj era liderul Grupului libian de luptă islamică, despre care MI5 credea că este apropiat de Al-Qaeda şi că recruta tineri musulmani britanici pentru a lupta în Irak.
Potrivit corespondentului BBC, se pare că MI6 aflase că Belhaj se afla în Malaysia şi intenţiona să plece la Londra, pentru a cere azil politic.
MI6 şi-a informat serviciile partenere de informaţii, iar Belhaj a fost interceptat la Bangkok, probabil de CIA, şi transferat în Libia.
Scrisoarea sugerează că MI6 a fost complice la extrădarea ilegală şi presupusa tortură la care a fost suspectul de terorism în Libia, dar nu a acţionat unilateral. Se pare că serviciile au obţinut autorizaţie de la guvernul laburist din perioada respectivă.
Belhaj, în prezent un comandant important în noul guvern libian la a cărui înfiinţare a contribuit Marea Britanie, dă în judecată MI6 şi guvernul de la Londra.