Vestul va viza activitatea Iranului de producere de combustibil nuclear

Statele Unite şi aliaţii săi presionează pentru a pune capăt îmbogăţirii uraniului din Iran şi pentru a închide o uzină construită sub un munte, pe măsură ce discuţiile Teheranului cu Occidentul privind un moratoriu nuclear se vor relua în această săptămână, potrivit Reuters.
Epoch Times România
09.04.2012

Statele Unite şi aliaţii săi presionează pentru a pune capăt îmbogăţirii uraniului din Iran şi pentru a închide o uzină construită sub un munte, pe măsură ce discuţiile Teheranului cu Occidentul privind un moratoriu nuclear se vor relua în această săptămână, potrivit Reuters.

Mass-media iraniană şi oficialii occidentali au declarat că discuţiile, care au intrat în impas cu mai mult de un an în urmă, vor fi reluate sâmbătă la Istanbul.

O întoarcere la masa negocierilor, pe măsură ce aliaţii occidentali măresc sancţiunile în legătură cu ceea ce ei susţin că ar fi programul Teheranului de dezvoltare de arme nucleare, a fost pusă la îndoială după ce Iranul şi ţările P5+1 - Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania - au lansat declaraţii contradictorii cu privire la locul de desfăşurare.

Teheranul şi-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la purtarea discuţiilor în Turcia, a cărei opoziţie faţă de preşedintele sirian aliat Iranului, Bashar al-Assad, a înfuriat Republica Islamică.

Un înalt oficial american a spus că convingerea Iranului de a suspenda îmbogăţirea uraniului şi de a închide centrala nucleară construită sub un munte de lângă oraşul sfânt Qom, este "prioritatea pe termen scurt" pentru Statele Unite şi aliaţii săi.

The New York Times a declarat că Statele Unite şi alte ţări occidentale plănuiesc să ceară Iranului să închidă imediat şi să demonteze ulterior uzina Fordow şi să oprească producţia de uraniu îmbogăţit cu 20 de procente.

Iranul susţine că programul său nuclear este destinat producerii de energie şi de izotopi pentru scopuri medicale, dar Consiliului de Securitate al ONU a cerut o suspendare totală a îmbogăţirii, atât a celui de 20 de procente cât şi a celui de 3,5 procente.

Iranul are suficient uraniu îmbogăţit de 3,5 şi 20 de procente pentru aproximativ patru bombe, dacă materialul este rafinat în continuare până la o puritate de aproximativ 90 la sută, susţin experţii occidentali.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor