Fost KGB-ist câştigă preşedinţia din Osetia de Sud

Un fost ofiţer KGB pro-Rusia părea duminică că va câştiga alegerile prezidenţiale din regiunea georgiană separatistă Osetia de Sud, unde Moscova încearcă să îşi reafirme controlul, potrivit unui raport Reuters.
Leonid Tibilov, fostdirector al KGB în Tskhinvali, 8 aprile 2012 (MIKHAIL MORDASOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
09.04.2012

Un fost ofiţer KGB pro-Rusia părea duminică că va câştiga alegerile prezidenţiale din regiunea georgiană separatistă Osetia de Sud, unde Moscova încearcă să îşi reafirme controlul, potrivit unui raport Reuters.

Rezultatele preliminare anunţate de Comisia Electorală l-au plasat pe Leonid Tibilov, în vârstă de 60 de ani, în faţa ombudsmanului pentru drepturile omului, David Sanakoyev, cu circa 55.8 la sută din voturi faţă de 41.3 cât a obţinut rivalul său, după ce 67 la sută dintre buletinele de vot au fost numărate.

Regiunea cu o populaţie de aproximativ 30.000 de persoane şi-a declarat independenţa după un război din 2008 între Rusia şi Georgia, dar rămâne dependentă de ajutor financiar şi de protecţie militară din partea Moscovei, pe fondul nemulţumirii tot mai mari în legătură cu modul în care sunt cheltuite fondurile.

Osetia de Nord face parte din Rusia, iar apelul lui Tibilov implică o unificare de facto a regiunii muntoase cu Rusia, o mişcare despre care analiştii susţin că este puţin probabil ca Moscova să o facă pentru moment, în scopul evitării unei riposte din partea Vestului.

Rusia a cheltuit aproximativ 1 miliard de dolari pentru a susţine această regiune săracă după războiul de cinci zile, care a avut loc în cea mai mare parte pe teritoriul său. Mulţi dintre rezidenţii săi se plâng că au văzut prea puţini bani intrând în ţară.

Rusia se foloseşte de influenţa sa asupra Osetiei de Sud şi asupra unei alte regiuni separatiste a Georgiei, Abhazia, pentru a menţine sub control aspiraţiile Georgiei de aderare la NATO, sprijinite de SUA. Intrarea sa în alianţa militară occidentală este văzută ca o problemă, atâta timp cât zonele rămân un teritoriu disputat.

Georgia susţine că votul din Osetia de Sud este ilegitim. Osetia de Sud, care s-a auto-condus cu sprijinul rus de la începutul anilor 1990, este recunoscută drept stat independent de câteva naţiuni, inclusiv Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor