Metodă de creştere accelerată a suprafeţelor împădurite: Copacii cresc de 10 ori mai repede [video]
alte articole
Metoda Miyawaki a luat naştere din preocuparea unui botanist japonez în anii ’70. El a observat că pădurile din Japonia erau foarte inflamabile şi cu multe puncte slabe.
Chiar dacă industria lemnului preferă monoculturile şi coniferele, care sunt extrem de inflamabile, acest cercetător a studiat şi a reuşit să dezvolte o metodă de cultivare a pădurilor care le face să crească de 10 ori mai repede decât monoculturile, mult mai puţin inflamabile şi mai rezistente la foc.
Akira Miyawaki este un specialist în ecologie vegetală. A plantat peste 40 de milioane de copaci în întreaga lume şi a cartografiat vegetaţia pentru a studia impactul asupra mediului şi pentru a marca coridoare biologice.
În 2006 i-a fost acordat premiul Blue Planet, considerat Premiul Nobel pentru mediu. Akira s-a dedicat studierii pădurilor realizând o metodă care să permită conservarea şi regenerarea lor.
Din fericire, unii antreprenori au participat în proiect. De exemplu, el a fost angajat de Toyota pentru a crea o mică pădure la una din fabricile sale, folosind această metodă.
Metoda Miyawaki
Miyawaki a dorit să obţină o metodă de împădurire care să poată fi folosită de oricine, adaptabilă la orice tip de teren, să se auto-susţinută şi să crească rapid.
Ideea era ca o pădure să poată fi creată pe orice tip de teren mai mare de 90 de metri. Curtea unei case, a unei fabrici, pe acoperişuri, în deşert. A dorit opusul grădinilor artificiale tradiţionale, să nu aibă nevoie de întreţinere şi să se menţină singure.
Pe ce se bazează metoda Miyawaki?
Această metodă are la bază principiul „vegetaţiei naturale potenţiale”. Se ştie că orice teren fertil lipsit de intervenţia umană dezvoltă o pădure luxuriantă şi durabilă în maxim 1.000 de ani. Dacă în aceeaşi zonă există o intervenţie umană, timpul de dezvoltare a pădurii se scurtează la 100 de ani. Dar cu metoda Miyawaki, care a fost perfecţionată de Shubhendu, un inginer ce lucrează în producţia industrială, care l-a cunoscut pe Miyawaki în timp ce lucra la Toyota, timpul de creare a unei păduri este redus la 10 ani.
Dar cum este posibil?
- Identificarea solului: se caută deficienţele acestuia şi substanţele nutritive pe care le are.
- Identificarea în baza de date a speciilor care se adaptează climatului şi tipului de teren specific locului.
- Se caută în regiunea respectivă biomasa necesară pentru a elimina deficienţele terenului. Fără a utiliza pesticide sau alte produse chimice.
- Modificarea stratului superior al zonei în care se plantează copacii pentru a-i hrăni în primii doi ani.
- Se plantează diferite specii de copaci într-o densitate foarte mare.
- Se udă şi se pliveşte doar dacă este necesar şi doar în primii doi ani.
Rezultatele?
Densitatea plantelor provoacă o mare concurenţă între ele şi timp de opt luni nu permit luminii să ajungă la sol. Aceasta protejează umiditatea şi humusul produse de frunzele care cad la pământ.
Datorită acestei concurenţe între plante, creşterea este accelerată, rezultând o pădure care ar fi trebuit să crească în 100 de ani şi s-a obţinut în numai 10 ani. Rezultatele sunt spectaculoase, afirmă specialiştii metodei Miyawaki.