Tianjin, China arată ca după o explozie atomică. Substanţele la originea exploziei rămân necunoscute [video]

Cel puţin două explozii puternice au zguduit un depozit de substanţe chimice periculoase din oraşul-port Tianjin din China, ucigând peste 45 de persoane şi rănind alte câteva sute, au declarat joi oficialii şi martorii.
Vehicole arse în urma exploziei din Tianjin, 13 august 2015 (ChinaFotoPress/ChinaFotoPress via Getty Images)
Andrei Popescu
14.08.2015

Cel puţin două explozii puternice au zguduit un depozit de substanţe chimice periculoase din oraşul-port Tianjin din China, ucigând peste 45 de persoane şi rănind alte câteva sute, au declarat joi oficialii şi martorii.

Guvernul municipal din Tianjin a declarat că 12 dintre victime fac parte din cei 1.000 de pompieri trimişi să lupte cu incendiul puternic declanşat de explozii. Guvernul a declarat că 520 de oameni sunt trataţi în spitale, iar 66 dintre ei au răni serioase.

Exploziile, care au avut loc la un depozit de materiale inflamabile, au transformat clădirile din imediata apropiere în carcase carbonizate şi au spart geamuri pe o distanţă de câţiva kilometri.

CCTV a declarat că s-a detonat o încărcătură de explozibili, dar acest lucru nu a fost confirmat.

„Am crezut că a fost un cutremur de pământ. Doar când am ieşit afară mi-am dat seama că a fost o explozie. Am văzut o minge de foc enormă pe cer şi nori groşi. Toţi au putut să vadă”, a declarat Zhang Siyu din Tianjin, a cărei locuinţă se află la câţiva kilometri distanţă de locul exploziilor.

Incendiul care a urmat a fost în mare parte sub controlul pompierilor şi guvernul local din Tianjin a declarat că lupta cu focul va fi suspendată din ordinele guvernului central pentru ca o echipă de experţi chimici să poată evalua materialele periculoase de la faţa locului, pericolele pentru mediul înconjurător şi care este cea mai bună variantă de abordare a focului care a mai rămas.

Politia din Tianjin a declarat că explozia iniţială a avut loc la containerele de transport dintr-un depozit pentru materiale periculoase deţinut de Ruihai Logistics, o companie care susţine că este complet autorizată să se ocupe cu astfel de materiale. Mass media de stat a declarat că membrii de la vârful conducerii companiei au fost reţinuţi de autorităţi şi că liderul chinez Xi Jinping a cerut pedepse severe pentru cei găsiţi vinovaţi.

Explozia iniţială aparent a declanşat cel puţin o a doua explozie. Biroul Naţional pentru Cutremure de Pământ a raportat două explozii majore înainte de miezul nopţii de miercuri spre joi, prima având echivalentul a 3 tone de TNT şi a doua având echivalentul a 21 de tone de TNT.

Exploziile au avut loc într-o zonă de dezvoltare economică industrială, existând câteva apartamente cu locuinţe în apropiere. Clădirile altor 6 companii de logistică au fost distruse în explozii şi peste 1.000 de maşini noi au fost carbonizate într-o parcare din apropiere, a declarat Beijing News.

După cum se obişnuieşte în timpul dezastrelor, autorităţile chineze au încercat să menţină un control strict asupra informaţiilor. Politia a ţinut jurnaliştii şi trecătorii la o distanţă de 1 sau 2 km de locul incidentului.

Pe platforma populară chineză de microblogging Weibo, unii utilizatori s-au plâns că postările lor în legătură cu exploziile au fost şterse şi că numărul de postări privind dezastrul fluctuează – un semn de autorităţile manipulează sau plasează limite asupra numărului de postări.

Guvernul din Tianjin a declarat că datorită exploziilor a suspendat accesul online la datele publice. Aceste date ar putea fi folosite pentru a depista cine este proprietarul companiei Ruihai Logistics.

Ruihai Logistics a declarat pe website-ul său – înainte ca acesta să fie închis – că a fost înfiinţată în 2011 şi că este o companie autorizată să se ocupe cu materiale periculoase. A mai declarat că se ocupă cu 1 milion de tone de cargouri anual.

Fotografiile făcute de trecători şi postate pe microbloguri arată o minge de foc gigantică pe cer, şi un nor gros de forma unei ciuperci. Alte fotografii postate în mass media de stat arată o mare de foc care a cuprins cerul nopţii.

Dezastrul în urma exploziei este de scara unuia produs de substanţe folosite la fabricarea de bombe termobarice: obiecte arse pe o suprafaţă mare (undă fotonică?) şi clădiri dărâmate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor