Exploziile din Tianjin: Autorităţile arestează 12 suspecţi şi reţin 11 oficiali

Un pompier chinez trece printre maşinile carbonizate de explozia depozitului din oraşul Tianjin, 12 august 2015.
Un pompier chinez trece printre maşinile carbonizate de explozia depozitului din oraşul Tianjin, 12 august 2015. (Captură Foto)

Politia chineză a anunţat arestarea a 12 persoane suspectate de implicare în exploziile care au ucis 139 de persoane în oraşul-port Tianjin la începutul acestei luni, a raportat joi mass media de stat. Câţiva oficiali responsabili cu supravegherea securităţii transportului şi a muncii au fost, de asemenea, reţinuţi, susţine International Business Times.

Xinhua a raportat că cei 12 suspecţi reţinuţi de poliţie au lucrat pentru Ruihai Internaţional Logistics, compania ce deţine depozitul cu substanţe chimice periculoase care a explodat la 11 august. Printre cei arestaţi se află preşedintele, vicepreşedintele şi trei directori generali adjuncţi ai companiei.

În plus, procurorii chinezi au reţinut 11 oficiali guvernamentali seniori – proveniţi, printre altele, din ministerul transporturilor, guvernul municipal din Tianjin şi autoritatea sa portuară – pentru presupusul lor rol care a dus la declanşarea exploziilor. Oficialii sunt anchetaţi pentru suspiciuni privind “neîndeplinirea datoriei” şi “abuz de putere”, conform unei declaraţii din partea Procuratorii Supreme a Poporului.

Arestările au loc la o zi după concedierea şefului agenţiei chineze de monitorizare a siguranţei muncii. Yang Dongliang, director al Administraţiei de Stat pentru Protecţia Muncii, a fost concediat pentru o “presupusă încălcare severă a disciplinei şi legii”. Expresia este în general folosită de Partidul Comunist Chinez ca un eufemism pentru corupţie, a raportat AFP.

Furia publică cu privire la standardele de siguranţă relaxate a forţat guvernul chinez să ia anumite măsuri în ultimii ani. Numeroase incidente – care variază de la accidente feroviare până la lapte praf pentru copii otrăviţi cu melamină – au zguduit încrederea publicului în multe industrii interne şi în abilitatea organismelor guvernamentale de a inspecta şi supraveghea aceste industrii. Preşedintele Xi Jinping a promis că vinovaţii vor fi pedepsiţi.

Aproximativ jumătate din cele 139 de victime sunt pompieri. De asemenea, 34 de persoane sunt încă date dispărute.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.