Mesaj de rău augur? Trump: “Ajutorul Chinei în privinţa Coreei de Nord nu a funcţionat. Cel puţin a încercat”
alte articole
În ceea ce pare să fie un mesaj de rău augur postat marţi pe Twitter de preşedintele american Donald Trump, acesta a declarat că “deşi apreciez mult efortul preşedintelui Xi şi al Chinei în privinţa Coreei de Nord, acesta nu au funcţionat. Cel puţin, ştiu că China a încercat!”
Declaraţia tulburătoare a lui Trump a avut loc după un mesaj anterior postat pe Twitter despre Coreea de Nord, în care liderul de la Casa Albă a susţinut: “SUA condamnă încă o dată brutalitatea regimului nord-coreean, în timp ce jeleşte ultima sa victimă”.
Aşadar, este vorba de o ameninţare implicită a lui Trump că ar lansa un atac împotriva Coreei de Nord, după o intervenţie eşuată a Chinei, ca răspuns la moartea studentului american Otto Warmbier? Dacă ar fi aşa, consideră unii analişti, ar putea fi o situaţie problematică din moment ce portavioanele americane Ronald Reagan şi Carl Vinson aparent ar fi părăsit regiunea Peninsulei Coreene încă de săptămâna trecută, sugerând că orice acţiune militară va necesita reîntoarcerea lor în primul rând.
Sau, fără a se citi prea multe printre rânduri, mesajul lui Trump ar putea fi pur şi simplu o declaraţie de nemulţumire la adresa încercării eşuate a Chinei de a “normaliza” situaţia tensionată cu Phenianul.
Student eliberat în comă
Otto Warmbier, un student american în vârstă de 22 de ani care a fost închis timp de peste un an de către autorităţile comuniste nord-coreene înainte să fie repatriat în SUA, a murit luni, potrivit unei declaraţii publicate de familia acestuia.
Coreea de Nord l-a redat săptămâna trecută pe Warmbier autorităţilor americane în stare de comă. Phenianul a precizat că studentul american a fost eliberat din motive “umanitare”, după o vizită neoficială efectuată de fostul star NBA Dennis Rodman.
Anul trecut, Warmbier a fost condamnat la 15 ani de muncă forţată pentru presupusa tentativă de a scoate din ţara izolată un poster propagandistic.
Warmbier a suferit grave leziuni cerebrale în timpul detenţiei în Coreea de Nord. “El nu putea să vorbească, să vadă şi să reacţioneze la comenzi verbale. Părea foarte dezorientat, neliniştit", potrivit declaraţiei familiei.
Părinţii lui Otto au fost înştiinţaţi de oficialii nord-coreeni că fiul lor a fost lovit de botulism după procesul său şi a intrat în comă după ce a înghiţit un somnifer. Totuşi, echipa medicală din Cincinnati a demontat explicaţia furnizată de regimul comunist nord-coreean, subliniind că nu a fost găsită nicio urmă de botulism în organismul tânărului.