Merkel vizitează centrul de contraterorism GTAZ în mijlocul unei dispute legale

Activitatea desfăşurată împotriva terorismului de către poliţia şi serviciile secrete din Germania a fost descrisă ca fiind “excelentă” de către cancelarul Angela Merkel, care a vizitat un controversat centru german din Berlin ce evaluează zilnic riscurile.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.04.2016

Merkel şi-a folosit vizita de marţi la Centrul Comun de Contraterorism al Germaniei (GTAZ) pentru a linişti publicul german în privinţa faptului că guvernul a fost “sensibil” la ameninţările teroriste după atacurile din Paris şi Bruxelles.

“Avem o situaţie tensionată în ceea ce priveşte securitatea, care necesită atenţia tuturor celor responsabili”, a declarat cancelarul, în timp ce a promis diverselor agenţii germane resurse mai bune şi o clarificare a statutului legal al GTAZ.

Legea constituţională germană impune o separare strictă a poliţiei şi agenţiilor de informaţii datorită suprimării brutale desfăşurate de Gestapo (Poliţia Secretă de Stat) împotriva opozanţilor politici în timpul regimului nazist până în 1945.

Serviciile germane de informaţii de după război au fost limitate constituţional la misiuni de observare şi nu au primit puteri de poliţie: de a aresta, cerceta sau confisca bunuri în acţiunile lor de a soluţiona crime.

Atacurile din 2001

Centrul din Berlin, cunoscut după acronimul său german GTAZ, a fost creat de guvernul german în 2004, după atacurile aeriene din 2001 desfăşurate aparent de militanţi Al-Qaeda în New York şi Washington.

Structura federală complexă a Germaniei are în centru oficiali proveniţi din 40 de entităţi germane. Acestea includ agenţii de informaţii federale şi regionale şi birouri de poliţie pentru investigaţii criminale, precum şi agenţia de spionaj a Germaniei BND şi agenţia de informaţii militare, cunoscută sub numele de MAD.

GTAZ încă sfidează legea

Înaintea vizitei lui Merkel, Matthias Bäcker, profesor de drept public în oraşul Karlsruhe – unde îşi are sediul Curtea Constituţională a Germaniei – a declarat ziarului Die Welt că centrul din Berlin a operat în afara prerogativelor sale.

Transferurile de date între autorităţi au fost permise pe baza regulamentelor, a precizat Bäcker, dar schimburile zilnice constante de informaţii în interiorul GTAZ nu au fost acoperite de regulamente. Separarea constituţională strictă necesară a fost “slăbită”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor