Merkel suspendă temporar vânzările de arme către Arabia Saudită

Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)
Andrei Popescu
23.10.2018

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Germania va suspenda pentru moment exporturile de arme către Arabia Saudită. Decizia a fost luată pe fondul circumstanţelor neclare legate de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în Consulatul saudit din Istanbul, potrivit Deutsche Welle.

Cancelarul a precizat că Riadul nu a prezentat toate informaţiile legate de moartea lui Khashoggi.

La o conferinţă de presă organizată după ce s-a adresat membrilor partidului ei, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), Merkel a afirmat:

“În primul rând, condamnăm acest act în cei mai duri termeni.

În al doilea rând, este necesar să se clarifice urgent evenimentele – suntem departe de acest lucru şi vinovaţii trebuie traşi la răspundere.

În al treilea rând, sunt de acord cu toţi cei care susţin că, deşi sunt deja limitate, exporturile de arme nu pot avea loc în circumstanţele actuale”.

Ministrul de Externe german, Heiko Maas, membru al formaţiunii social democraţilor – partener al conservatorilor lui Merkel în marea coaliţie de guvernare – a cerut deja ca exporturile de arme către Regat să fie suspendate.

În acordul de coaliţie este prevăzută deja o clauză semnată de partidele aflate la guvernare, care susţine că nu vor fi aprobate exporturi de arme unei ţări implicate “direct” în războiul din Yemen, precum Arabia Saudită. Totuşi, acordul face excepţie în cazul ţărilor care au încheiat acorduri militare cu Germania înainte ca actualul guvern să preia puterea.

Merkel a declarat că Germania va discuta despre “reacţiile” suplimentare la acest caz cu partenerii internaţionali.

Sâmbătă, cancelarul german a precizat că explicaţia saudiţilor privind moartea lui Khashoggi nu este suficientă şi că cei responsabili pentru uciderea lui trebuie să fie traşi la răspundere.

Germania este cel de-al patrulea exportator de arme al Arabiei Saudite, după SUA, Marea Britanie şi Franţa.

Comentariile lui Merkel au avut loc după ce ministrul saudit de Externe a susţinut că uciderea lui Khashoggi face parte dintr-o “operaţiune ilegală”, iar circumstanţele morţii sale – şi locul unde se află trupul - sunt necunoscute.

Saudiţii au declarat că jurnalistul, un rezident american ce lucra pentru The Washington Post, a fost ucis într-o “încăierare” în Consulatul din Istanbul, deşi anterior insistase că acesta a părăsit clădirea consulară. Khashoggi a intrat în consulat în 2 octombrie pentru a obţine documente necesare căsătoriei sale cu o femeie turcă, dar de atunci nu a mai fost văzut.

Oficiali turci susţin că jurnalistul a fost ucis – şi trupul său dezmembrat – şi că deţin dovezi audio şi video privind această crimă.

Preşedintele american Donald Trump a cerut Turciei să prezinte dovezile şi a susţinut în repetate rânduri în ultimele zile că se opune oricărei acţiuni de periclitare a unor operaţiuni de vânzări de arme de peste 100 miliarde de dolari ale SUA către Arabia Saudită. Totuşi, el a afirmat că va lua în considerare aplicarea de sancţiuni împotriva Regatului în cazul Khashoggi.

“Există alte lucruri foarte importante pe care le putem face, şi le vom face”, a afirmat Trump sâmbătă, fără să dea detalii.

Miercurea trecută, The Washington Post a publicat ultimul articol al lui Khashoggi, în care acesta a deplâns starea groaznică a libertăţii presei în lumea arabă. “Versiunile oficiale impuse de stat domină psihicul publicului şi, deşi mulţi nu le cred, marea majoritate a populaţiei cade victimă acestor versiuni false”, a scris el despre naţiunile din nordul Africii şi din lumea arabă. El a criticat de asemenea şi Occidentul pentru că nu adoptă măsuri mai clare de protejare a libertăţii presei.

“Guvernele arabe au primit frâu liber să continue să reducă la tăcere mass media la scară tot mai mare. A existat o perioadă când jurnaliştii credeau că Internetul va elibera informaţiile de cenzură şi controlul asociat cu mass media printată. Dar aceste guverne, a căror existenţă se bazează pe controlul informaţiei, au blocat în mod agresiv Internetul. De asemenea, ele au arestat reporteri locali şi au făcut presiuni asupra agenţiilor de publicitate ca să afecteze veniturile anumitor publicaţii specifice”, mai preciza Khashoggi.

În 2017, Khashoggi, un critic frecvent al lui Salman, a apărut la CBS News, afirmând că prinţul moştenitor face unele “mişcări de putere”.

“Este efectul Trump cel care l-a făcut pe prinţul Mohammad bin Salman să considere că i se permite să adopte acest comportament impulsiv în politică externă?”, a afirmat Khashoggi. “[Situaţia] este periculoasă. Este periculoasă pentru Arabia Saudită, pentru regiune”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor