Arabia Saudită confirmă uciderea lui Khashoggi în Consulatul din Istanbul
alte articole
Arabia Saudită a recunoscut în primele ore ale zilei de sâmbătă, pentru prima dată, că jurnalistul Jamal Khashoggi este mort. Televiziunea de stat saudită a raportat că, potrivit unei investigaţii, în clădirea Consulatului saudit din Istanbul a izbucnit o încăierare între Khashoggi şi persoane cu care s-a întâlnit în acea locaţie, potrivit CBS News.
Practic, declaraţia oficială a saudiţilor indică faptul că jurnalistul ar fi murit într-o bătaie cu pumni. De asemenea, Riadul a afirmat că 18 persoane au fost arestate şi că investigaţia nu a fost închisă.
Dar în ultimele câteva zile, diverse rapoarte media au citat oficiali turci care au prezentat o altă versiune a evenimentelor, una mai teribilă: astfel, Middle East Eye a notat că dr. Salah Muhammad al-Tubaigy – care a fost identificat de New York Times şi alte organizaţii media ca fiind un “expert în autopsii” şi a cărui prezenţă ar anula sugestiile saudiţilor că uciderea jurnalistului nu a fost premeditată – a început să îl taie în bucăţi cu un ferăstrău pe Khashoggi când acesta era inconştient, dar încă în viaţă. Khashoggi a devenit inconştient după ce a fost injectat cu o substanţă misterioasă. Ulterior, publicaţia New York Times a susţinut că membri ai echipei de asasini trimisă din Arabia Saudită în Istanbul pentru sângeroasa operaţiune i-au tăiat lui Khashoggi degetele de la mâini în timp ce acesta era conştient. Acest act de cruzime ar fi avut loc în timpul unui interogatoriu în care jurnalistul a fost bătut şi torturat, înainte să fie târât într-o altă cameră unde a fost finalizată măcelărirea sa.
De asemenea, guvernul turc a declarat că deţine dovada audio şi video că jurnalistul a fost ucis la scurt timp după ce a intrat în Consulatul din Istanbul. Publicaţia turcească pro-guvernamentală Yeni Safak a raportat că deţine înregistrări audio cu torturarea jurnalistului. Totuşi, această dovadă nu a fost făcută publică şi nu a fost prezentată autorităţilor americane, care au cerut Ankarei acest lucru.
Prinţul saudit moştenitor Mohammad bin Salman l-a concediat pe cel mai apropiat consilier al său, Saud al-Qahtani, a precizat mass media saudită. Şeful serviciului de informaţii saudit Ahmed al-Assiri a fost de asemenea înlăturat. CBS News a notat vineri că oficiali saudiţi iau în considerare învinuirea lui Assiri pentru această situaţie.
Khashoggi, care locuia în SUA şi scria pentru publicaţia americană The Washington Post, a dispărut în 2 octombrie după ce a intrat în Consulatul saudit pentru a obţine documente necesare pentru căsătoria sa cu o femeie turcă.
Nu este clar ce măsuri va lua Washingtonul, deşi în urmă cu câteva zile preşedintele american Donald Trump a promis o “pedeapsă severă” împotriva Arabiei Saudite dacă se va dovedi că jurnalistul a fost ucis în consulat.
De asemenea, Trump a afirmat vineri că răspunsul guvernului saudit este “un mare pas înainte”. Trump a precizat că SUA are încă întrebări şi că ar “prefera” ca măsurile să nu includă anularea unui acord militar în valoare de 110 miliarde de dolari încheiat între Washington şi Riad.
Trump a mai susţinut că declaraţia saudiţilor, potrivit căreia jurnalistul a murit într-o bătaie cu pumni este o teorie, adăugând că intenţionează să discute cu prinţul Salman.
Rămâne de văzut cât de mult va fi considerat implicat prinţul moştenitor saudit, cunoscut de mulţi ca MBS. Unii experţi au declarat că prinţul ar fi ştiut de orice complot de ucidere a lui Khashoggi, ţinând cont de controlul pe care îl deţine în ţară. Dar, prinţul, nu a fost conectat în mod oficial cu asasinatul.
Miercuri, The Washington Post a publicat ultimul articol al lui Khashoggi, în care acesta a deplâns starea groaznică a libertăţii presei în lumea arabă. “Versiunile oficiale impuse de stat domină psihicul publicului şi, deşi mulţi nu le cred, marea majoritate a populaţiei cade victimă acestor versiuni false”, a scris el despre naţiunile din nordul Africii şi din lumea arabă. El a criticat de asemenea şi Occidentul pentru că nu adoptă măsuri mai clare de protejare a libertăţii presei.
“Guvernele arabe au primit frâu liber să continue să reducă la tăcere mass media la scară tot mai mare. A existat o perioadă când jurnaliştii credeau că Internetul va elibera informaţiile de cenzură şi controlul asociat cu mass media printată. Dar aceste guverne, a căror existenţă se bazează pe controlul informaţiei, au blocat în mod agresiv Internetul. De asemenea, ele au arestat reporteri locali şi au făcut presiuni asupra agenţiilor de publicitate ca să afecteze veniturile anumitor publicaţii specifice”, mai preciza Khashoggi.
În 2017, Khashoggi, un critic frecvent al lui Salman, a apărut la CBS News, afirmând că prinţul moştenitor face unele “mişcări de putere”.
“Este efectul Trump cel care l-a făcut pe prinţul Mohammad bin Salman să considere că i se permite să adopte acest comportament impulsiv în politica externă?”, a afirmat Khashoggi. “[Situaţia] este periculoasă. Este periculoasă pentru Arabia Saudită, pentru regiune”.