Discuţie telefonică: Trump şi Erdogan cer o explicaţie completă privind uciderea jurnalistului saudit

Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)
Andrei Popescu
22.10.2018

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au căzut de acord, într-un apel telefonic, că trebuie date explicaţii clare în legătură cu uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în Consulatul saudit din Istanbul, a susţinut preşedinţia turcă, potrivit RFE/RL.

“Erdogan şi Trump au convenit că acest caz al lui Khashoggi trebuie să fie clarificat în toate aspectele”, potrivit unei declaraţii publicate luni dimineaţă de biroul prezidenţial turc, potrivit agenţiei de ştiri Anadolu.

Remarcile au fost făcute la scurt timp după ce Erdogan a declarat că va face public, marţi, “adevărul gol goluţ” despre moartea lui Khashoggi, un jurnalist care locuia în SUA şi scria pentru publicaţia americană The Washington Post.

Guvernul turc declarase anterior că deţine dovada audio şi video că jurnalistul a fost ucis la scurt timp după ce a intrat în Consulatul din Istanbul. Publicaţia turcească pro-guvernamentală Yeni Safak a raportat că deţine înregistrări audio cu torturarea jurnalistului. Totuşi, această dovadă nu a fost făcută publică şi nu a fost prezentată autorităţilor americane, care au cerut Ankarei acest lucru.

Arabia Saudită a recunoscut sâmbătă pentru prima dată că jurnalistul a murit în clădirea consulatului său din Turcia.

Mass media saudită de stat a precizat că jurnalistul în vârstă de 60 de ani a murit în urma unei “încăierări” în clădirea Consulatului în 2 octombrie, afirmaţie care a fost întâmpinată cu scepticism la nivel global.

Oficiali turci şi americani anonimi au afirmat că jurnalistul a fost ucis la scurt timp după ce a intrat în Consulat de către o echipă de asasini saudiţi, fiind torturat şi dezmembrat.

Într-un interviu publicat duminică, Trump a criticat explicaţia Riadului, care este un aliat apropiat al SUA, afirmând că, “în mod evident, a existat o înşelăciune şi au existat minciuni”.

“Poveştile lor sunt peste tot”, a adăugat Trump.

Preşedintele american a susţinut în repetate rânduri în ultima săptămână că se opune oricărui efort de periclitare a unor vânzări de arme în valoare de peste 100 miliarde de dolari de către SUA către Arabia Saudită, însă a afirmat că va lua în considerare aplicarea de sancţiuni împotriva Regatului în cazul Khashoggi.

Marea Britanie, Germania şi Franţa au emis o declaraţie comună de condamnare a uciderii lui Khashoggi, precizând că trebuie clarificat imediat ce anume s-a întâmplat în Consulatul saudit din Istanbul în ziua de 2 octombrie.

Miercurea trecută, The Washington Post a publicat ultimul articol al lui Khashoggi, în care acesta a deplâns starea groaznică a libertăţii presei în lumea arabă. “Versiunile oficiale impuse de stat domină psihicul publicului şi, deşi mulţi nu le cred, marea majoritate a populaţiei cade victimă acestor versiuni false”, a scris el despre naţiunile din nordul Africii şi din lumea arabă. El a criticat de asemenea şi Occidentul pentru că nu adoptă măsuri mai clare de protejare a libertăţii presei.

“Guvernele arabe au primit frâu liber să continue să reducă la tăcere mass media la scara tot mai mare. A existat o perioadă când jurnaliştii credeau că Internetul va elibera informaţiile de cenzură şi controlul asociat cu mass media printată. Dar aceste guverne, a căror existenţă se bazează pe controlul informaţiei, au blocat în mod agresiv Internetul. De asemenea, ele au arestat reporteri locali şi au făcut presiuni asupra agenţiilor de publicitate ca să afecteze veniturile anumitor publicaţii specifice”, mai preciza Khashoggi.

În 2017, Khashoggi, un critic frecvent al lui Salman, a apărut la CBS News, afirmând că prinţul moştenitor face unele “mişcări de putere”.

“Este efectul Trump cel care l-a făcut pe prinţul Mohammad bin Salman să considere că i se permite să adopte acest comportament impulsiv în politică externă?”, a afirmat Khashoggi. “[Situaţia] este periculoasă. Este periculoasă pentru Arabia Saudită, pentru regiune”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor