Merkel respinge un front comun al ţărilor democratice împotriva Chinei. Mesaj adresat lui Xi Jinping

Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel (Sean Gallup / Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a respins, marţi, apelurile ca Europa să aleagă între Statele Unite şi China într-un semn de încuviinţare faţă de un discurs al preşedintelui chinez Xi Jinping ţinut în ziua anterioară, relatează Politico.

Merkel s-a declarat îngrijorată de perspectiva "formării unor facţiuni", în pofida dorinţei mai multor voci din SUA ca democraţiile lumii să formeze un front comun împotriva politicii agresive a Partidului Comunist Chinez. După izbucnirea pandemiei, fostul secretar american de Stat Mike Pompeo a cerut ţărilor să nu lase agresivitatea regimului comunist chinez să dicteze pe scena internaţională. Cererea a fost susţinută inclusiv de lideri ai Partidului Democrat, şi a generat chiar o ieşire în spaţiul public a fostului secretar de stat Henry Kissinger.

Unele ţări au răspuns apelului SUA - în special cele din zona Asia-Pacific. India, Japonia, Australia şi SUA au revigorat parteneriatul QUAD care îşi propune să stăvilească agresivitatea regimului comunist în regiunea Pacificului. Ţările europene au dat însă răspunsuri evazive.

„Îmi doresc foarte mult evitarea formării de blocuri”, a declarat Merkel, în cadrul Forumului Economic de la Davos.

„Nu cred că ar fi drept faţă de numeroase societăţi dacă ar fi să spunem acestea sunt Statele Unite iar acolo este China şi ne grupăm în jurul uneia sau alteia. Nu aşa înţeleg eu că trebuie să stea lucrurile”, a precizat cancelarul german.

Referindu-se la discursul lui Xi Jinping susţinut cu o zi în urmă la Davos, Merkel a declarat:

„Preşedintele chinez a vorbit ieri, iar eu - ca şi el - sunt de acord asupra acestui lucru. Vedem nevoia pentru multilateralism”.

„Dar există un subiect asupra căruia nu suntem în acord imediat. Probabil subiectul despre ce înseamnă să ai modele sociale diferite. Unde încep ingerinţele şi unde se termină? Unde iei atitudine asupra unor valori elementare care sunt indivizibile?”, a continuat cancelarul german.

Merkel a declarat că a fost „atât de mulţumită” de acordul de investiţii între UE şi China, menţionând că acesta include reciprocitate, transparenţă asupra subvenţiilor de stat chineze şi deschiderea „accesului mai previzibil... la tehnologiile de ultimă generaţie” din China.

Regimul comunist chinez impune o serie de condiţii nefavorabile companiilor străine care îşi deschid filiale în China, obligându-le inclusiv la transfer forţat de tehnologie şi dezvăluirea secretelor de fabricaţie şi a tuturor comunicaţiilor, criptate sau nu, conform legilor de securitate impuse de partid.
Aceasta a cerut de asemenea noii administraţii americane a lui Joe Biden, cu care a avut o conversaţie telefonică luni, să găsească un compromis cu UE privind taxa digitală pentru marile companii hi-tech.