Merkel refuză invitaţia la Davos. Xi Jinping ar putea deveni marea atracţie

Decizia cancelarului german Merkel de a refuza din nou, după 2016, să participe la renumita conferinţă din Davos, ar putea fi o lovitură puternică pentru organizatori. În acelaşi timp, preşedintele chinez Xi Jinping s-ar putea afla în centrul atenţiei summitului.
Cancelarul german Angela Merkel. (Getty Images)
Andrei Popescu
03.01.2017

Al doilea an consecutiv, cancelarul german Angela Merkel nu se va număra printre figurile politice şi directorii generali ai unor companii globale ce participă la Forumul Economic Mondial (WEF) din acest an la Davos.

Cancelarul a participat de regulă la întâlnirea anuală a liderilor politici, directorilor generali de companii şi a celebrităţilor, călătorind în staţiunea montană din Alpii elveţieni de şapte ori de când a devenit cancelar în 2005. Recent, purtătorul de cuvânt a declarat agenţiei de ştiri Reuters că aceasta nu va participa la conferinţă al doilea an consecutiv.

“Regretăm decizia, dar guvernul federal german, va fi reprezentat, ca şi în trecut, de o delegaţie la nivel înalt”, au declarat luni organizatorii WEF.

Un purtător de cuvânt al lui Merkel a precizat: “Este adevărat că o călătorie în Davos a fost luată în considerare, dar nu am confirmat niciodată acest lucru, aşadar nu este vorba de o anulare”.

Biroul cancelarului german a invocat motivul unui program aglomerat pentru neprezentarea lui Merkel la Davos, deşi a refuzat să ofere alte detalii. În plus, biroul lui Merkel nu a comentat dacă decizia ei are legătură cu atacul din decembrie 2016 la un Târg de Crăciun în Berlin, în care au fost ucise 12 persoane.

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, şi ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, ambii din partidul lui Merkel - Uniunea Creştin Democrată - sunt aşteptaţi să participe la eveniment.

Este pentru prima dată când Merkel nu participă la summitul din Davos doi ani consecutiv şi această decizie ar putea reprezenta o lovitură puternică pentru organizatori. Conferinţa din acest an va avea loc sub sloganul “Conducerea cordială şi responsabilă” şi discuţiile vor fi probabil dominate de indignarea publică faţă de establishmentul politic şi globalizare, pe fondul unei revolte populiste răspândite. Merkel este privită în mare parte ca un lider cu principii puternice care s-ar potrivi cu temele summitului de la Davos.

Decizia lui Merkel de a sări peste WEF în acest an reflectă ezitarea altor lideri de a participa la conferinţă, care în fiecare an este organizată într-o staţiune de schi luxoasă şi care a devenit sinonimă cu elita globală.

Preşedintele francez Francois Hollande, care a anunţat în decembrie că nu va urmări un al doilea mandat prezidenţial, a refuzat la rândul său invitaţia la Davos.

Printre liderii europeni programaţi să participe la conferinţă se numără Mark Rutte din Olanda şi Enda Kenny din Irlanda. Premierul britanic Theresa May ar putea, de asemenea, să participe, în ciuda pregătirilor ţării sale de se retrage din Uniunea Europeană.

În plus, alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA va fi, de asemenea, un subiect care va domina summitul, cu atât mai mult cu cât ultima zi a acestuia coincide cu investirea oficială a preşedintelui ales american. Campania prezidenţială a lui Trump a fost alimentată în mare parte de indignarea populistă faţă de establishmentul politic şi de apelurile pentru adoptarea unor politici comerciale protecţioniste.

Un oficial european a declarat agenţiei de ştiri Reuters că este posibil ca Merkel să fi fost descurajată de includerea lui Trump pe lista de discuţii a conferinţei din Davos. Multe dintre politicile cancelarului german sunt în contradicţie cu cele ale lui Trump: de exemplu, imigraţia, situaţia Rusiei sau comerţul.

În plus, Trump a etichetat politica lui Merkel privind imigranţii ca fiind “demenţială” în timpul campanei sale electorale.

Un invitat de onoare

În condiţiile absenţei lui Merkel, preşedintele chinez Xi Jinping ar putea fi în centrul atenţiei la Davos în 2017.

“Nesiguranţa care caracterizează climatul global actual a crescut interesul summitului de la Davos din acest an”, a susţinut într-o declaraţie WEF. Xi va fi primul lider chinez care va participa la renumita conferinţă.

Aproximativ 3.000 de persoane sunt aşteptate să participe la summit, în perioada 17-20 ianuarie, invitaţii variind de la lideri politici până la directori generali ai unor companii globale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor