Merkel şi Hollande susţin prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei

Liderii german şi francez au declarat că susţin prelungirea sancţiunilor aplicate împotriva Rusiei din cauza rolului şi acţiunilor sale în estul Ucrainei. Merkel a invocat implementarea foarte lentă a acordului de pace încheiat la Minsk în 2015 ca motiv al deciziei sale.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.12.2016

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande au declarat marţi că se vor pronunţa pentru prelungirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei la următorul summit al blocului, unde va fi discutată chestiunea.

“Va fi necesar să prelungim sancţiunile împotriva Rusiei din nou – deşi am fi dorit să avem parte de un progres real în ceea ce priveşte implementarea acestui proces”, a declarat Merkel reporterilor înaintea discuţiilor cu Hollande, care au avut loc în Berlin.

Cancelarul german a precizat că progresele înregistrate în punerea în aplicare a acordului de la Minsk din 2015 privind soluţionarea conflictului din estul Ucrainei au fost “foarte lente”.

“Trebuie să continuăm să implementăm termenii acordului de la Minsk şi, atunci când nu sunt aplicaţi, trebuie să continuăm cu sancţiunile”, a susţinut Hollande, precizând că acestea nu oferă o soluţie de durată.

Nici guvernul ucrainean şi nici separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei nu au implementat în întregime acordul de la Minsk.

“Din moment ce nu s-au făcut eforturi, nu s-a realizat un progres, şi în condiţiile în care rămân aceleaşi blocaje, eu, precum şi cancelarul, sunt în favoarea prelungirii sancţiunilor”, a declarat Hollande.

Grigori Karasin, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat că afirmaţiile lui Merkel şi Hollande sunt “cinice şi contraproductive”, conform agenţiei de ştiri Interfax.

Blocul european se va întâlni joi la Bruxelles având pe agendă sancţiunile aplicate împotriva Rusiei, care vor expira la 31 ianuarie 2017.

În plus, a părut să existe un consens în rândul majorităţii statelor membre UE cu privire la prelungirea sancţiunilor. Unele state ale blocului, totuşi, doresc ridicarea sancţiunilor, în condiţiile în care Moscova a impus măsuri retaliatorii ce afectează, printre alţii, fermierii europeni.

Sancţiunile împotriva sectoarelor energiei, apărării şi finanţelor din Rusia sunt în vigoare din iulie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor