Merkel, pregătită să demisioneze de la conducerea Uniunii Creştin-Democrate
alte articole
Cancelarul german Angela Merkel este pregătită să se retragă din funcţia de lider al partidului Uniunea Creştin-Democrată (CDU), a relatat luni mass media germană, potrivit Politico.
Merkel şi-a clarificat poziţia în timpul unei întâlniri a oficialilor de top ai partidului, luni, la o zi după ce CDU a suferit pierderi grele în alegerile regionale din landul Hesse, au notat diverse organizaţii media.
Totuşi, Merkel va rămâne în continuare cancelar al Germaniei după ce va preda frâiele conducerii în partidul său. Dar renunţarea la funcţia din CDU ar putea să îi slăbească autoritatea şi să întărească sentimentul că îndelungata ei domnie se apropie de final.
Merkel a declarat oficialilor de partid că nu va candida pentru un loc în Parlament când se va termina actualul mandat parlamentar în 2021, însemnând că acesta va fi ultimul mandat în funcţia de cancelar, a precizat agenţia de ştiri DPA. De asemenea, ea a menţionat că nu doreşte un post în cadrul structurilor politice ale UE.
Angela Merkel a fost lideră a CDU începând cu anul 2000 şi cancelar din 2005.
Un potenţial succesor al lui Merkel la şefia CDU, Friedrich Merz, fost lider al blocului conservator în Bundestag, şi-a făcut imediat cunoscută intenţia de a candida la acest post, a susţinut publicaţia Bild.
Alt potenţial candidat pentru conducerea CDU este secretarul general al partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer, fost premier pentru landul Saarland, care a fost numită în actuala funcţie de Merkel la începutul acestui an.
În cadrul alegerilor din Hesse, CDU a ieşit pe primul loc, dar a pierdut peste 10 procente comparativ cu rezultatul de acum 5 ani. Acest rezultat vine la două săptămâni după ce Uniunea Social-Democrată, partenerul de alianţă al CDU, a suferit pierderi similare în alegerile landului Bavaria.
În cadrul alegerilor generale de anul trecut, Merkel a câştigat un alt mandat în funcţia de cancelar, dar CDU a pierdut de asemenea 8 procente. Apoi, Merkel a eşuat în formarea unui guvern cu Verzii şi Democraţii Liberi şi a format apoi o nouă “mare coaliţie” cu social democraţii de centru stânga. Însă acest guvern a fost copleşit de lupte interne şi o popularitate în scădere.