Dispută macrono-merkeliană cu privire la exporturile de armament destinate saudiţilor

Angela Merkel doreşte să suspende toate exporturile de armament către Arabia Saudită pe durata anchetării uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi. Preşedintele francez susţine însă că astfel de apeluri nu sunt decât „demagogie curată”.
Cancelarul german Angela Merkel (Odd Andersen/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
28.10.2018

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au intrat vineri într-o dispută cu privire la viitorul exporturilor de armament către Arabia Saudită.

Merkel a reiterat că Germania nu va furniza armament Riadului înainte să fie clarificată asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în Consulatul saudit din Istanbul, potrivit Deutsche Welle.

„Cazul jurnalistului Khashoggi este, bineînţeles, ceva incredibil, i-am spus regelui saudit ieri în conversaţia noastră telefonică”, a declarat Merkel la o conferinţă de presă comună cu premierul ceh Andrej Babis desfăşurată la Praga.

„Trebuie să clarificăm această crimă oribilă şi, până atunci, nu vom mai furniza armament Arabiei Saudite”, a adăugat ea.

Iniţial, Riadul a negat că ar şti ceva despre soarta jurnalistului, ca apoi să afirme că acesta a fost ucis într-o „încăierare” în interiorul Consulatului. Ulterior, Riadul a precizat că uciderea lui Khashoggi a fost o „operaţiune ilegală”.

Dar diverse relatări apărute recent în presă citează oficialii turci care au prezentat o altă versiune a evenimentelor, una mai teribilă: astfel, Middle East Eye a notat că dr. Salah Muhammad al-Tubaigy – care a fost identificat de New York Times şi alte organizaţii media ca fiind un “expert în autopsii” – a început să îl taie în bucăţi cu un fierăstrău pe Khashoggi când acesta era inconştient, dar încă în viaţă. Khashoggi a devenit inconştient după ce a fost injectat cu o substanţă misterioasă. Ulterior, publicaţia New York Times a susţinut că membri ai unei presupuse echipe de asasini trimisă din Arabia Saudită în Istanbul pentru sângeroasa operaţiune i-au tăiat lui Khashoggi degetele de la mâini în timp ce acesta era conştient. Acest act de cruzime ar fi avut loc în timpul unui interogatoriu în care jurnalistul a fost bătut şi torturat, înainte să fie târât într-o altă cameră unde a fost finalizată măcelărirea sa.

În plus, Merkel a mai cerut Riadului „să facă totul pentru a soluţiona situaţia umanitară urgentă din Yemen, unde, în prezent, există milioane de oameni înfometaţi. Suntem martori la una dintre cele mai mari catastrofe umanitare”. Arabia Saudită este implicată în războiul care face ravagii în Yemen în rândul populaţiei civile.

Totuşi, Macron a criticat poziţia lui Merkel în privinţa exporturilor de arme ca fiind „demagogie curată”.

Vânzarea de arme „nu are nimic de a face cu dl Khashoggi. Nu ar trebui amestecate lucrurile”, a precizat preşedintele francez.

„Îi admir mult pe cei care, chiar înainte să ştie ceva, susţin ‘Nu vom mai vinde arme!’ Uneori ei vând mai mult decât Franţa ca urmare a companiilor lor mixte”.

Publicaţia germană săptămânală Der Spiegel a precizat vineri că Franţa a ameninţat cu anularea unui proiect comun franco-german pentru avioane de vânătoare dacă nu i se va permite să efectueze exporturi limitate de avioane de luptă, chiar şi ţărilor implicate în conflicte.

Spiegel a citat o cablogramă confidenţială trimisă ambasadorului german din Paris.

Merkel şi Macron s-au aflat la Praga pentru a marca cea de-a 100-a aniversare a înfiinţării fostei naţiuni Cehoslovacia. Cei doi lideri au folosit oportunitatea pentru a discuta despre viitorul Uniunii Europene şi pentru a face apel la unitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor